Оля Вишня,  11 липня 2012

Дерев'яні церкви України в ЮНЕСКО?

Про українські дерев'яні церкви останнім часом чути переважно у надзвичайних новинах. Але є надія, що незабаром про них будуть говорити у новинах про культуру і не тільки в Україні, а й у всьому світі. Це може статися, коли ансамбль українських дерев'яних церков визнають Всевсітньою спадщиною ЮНЕСКО. Та чи визнають?

Три року тому за участю Міністерства культури України спільно з Міністерством культури Польщі було створено робочу групу з приводу внесення цінних пам'яток сакральної дерев'яної архітектури Карпатського регіону України та Польщі до Світової спадщини ЮНЕСКО. До скалду комісії ввійшли українські та польські експерти.

У ході роботи було обрано 16 об'єктів, по 8 церков з обох країн. Чотири церкви з цього переліку знаходяться на території Львівської області: Церква Св. Юра у Дрогобичі, Пресвятої Трійці у м. Жовкві, Собор Пресвятої Богородиці у с. Матків, Турківського району, Церква Зіслання Св. Духа у с. Потятичі Жовківського району.

Серед інших українських церков, які рекомендують для внесення до Списку ЮНЕСКО – Церква Зішестя Святого Духа (м. Рогатин, Івано-Франківська область), Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Нижній Вербіж, Івано-Франківська область), Церква Собору Святого Архангела Михаїла (с. Ужок, Закарпатська область) та Церква Вознесення Господнього (с. Ясиня, Закарпатська область).

Наприкінці минулого року всі документи про об'єкти було передано в ЮНЕСКО. Уже у вересні цього року в Україну приїде інспектор ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць), який перегляне номіновані об'єкти та дасть свою оцінку.

А на разі триває визначення стану дерев'яних церков України, які номіновані до Списку світової спадщини ЮНЕСКО і дані не з найкращих.

Як розповів під час сьогоднішньої прес-конференції Володимир Герич, директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква, а також один з учасників комісії з підготовки дерев'яних церков для внесення до Списку ЮНЕСКО,одним з критеріїв відбору об'єктів до Світової спадщини є добрий технічний стан та добре оточення церкви, незабудоване і незіпсуте.

Проте, майже кожна з церков потребує реставрації, а також впорядкування оточення. Експерти занепокоєні найбільше з приводу відновлення однієї з найцінніших дерев'яних церков України – церкви Св. Юра у Дрогобичі.

За словами Володимира Герича, там є проблем з оточенням. Й досі не впорядковано територію довкола церкви, а також не відновлено огорожу. Члени комісії сподіваються, що до вересня вдасться завершити всі відновлювані роботи.

За словами Маріуша Щуби, заступника директора Національного інституту спадщини з Варшави, дерев'яні церкви на території Польщі, які також номіновані для внесення в Список ЮНЕСКО, знаходяться у доброму технічному стані, але мистецька вартість церков на території України – значно більша.

Причина невідповідного технічного стану дерев'яних церков в Україні – відсутність фінансування та програм зі збереження та захисту культурної спадщини. Держава навіть не виділила кошти на виготовлення проектної документації номінованих пам'яток.

«Це парадокс. Подання в список ЮНЕСКО надішло від імені держави, а на документацію держава не дає гроші» – розповів Володимир Герич.

Всі відновлювані роботи у дерев'яних храмах, зокрема тих, які знаходяться на території Львівщини, відбувалися за рахунок місцевого бюджету чи за гроші парафіян та жертводавців.

Натомість у Польщі збереження пам'яток архітектури відбувається за іншим сценарієм. Як розповів пан Маріуш Щуба, там діє чітка програма ще з 20-х років 20 століття. Також значно краща там ситуація і з фінансовою підтримкою.

Попри всі негаразди експери на 90% впевнені, що дерев'яні церкви Карпатського регіону України та Польщі таки визнають Всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.
А таке визнання – це престиж країни, це збільшення туристичного потенціалу та й не тільки.

Чи таки буде внесено об'єкти сакральної дерев'яної архітектури до Списку Всесвітньої спадщини – стане відомо наступного року. Але от коли важливість цих унікальних дерев'яних церков визнають українські чиновники – невідомо.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.