Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Центр надання послуг учасникам АТО у Львові

П'ятниця, 18 грудня 2015, 16:31

У Львові створять Центр надання послуг учасникам АТО

Центр надання послуг учасникам АТО у Львові

Депутати Львівської міськради підтримали створення єдиного Центру надання послуг учасникам бойових дій та членам їхніх сімей.

Вчора, 17 грудня, під час сесії міськради 59 львівських депутатів підтримали зміни до ухвали "Про затвердження Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців міста Львова".

За словами директора департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Галини Слічної, Комплексна програма підтримки учасників АТО була розроблена на два роки – 2014 і 2015. 

Основні пріоритети Програми – надання пільг учасникам АТО та членам їх сімей. Це соціальний, психологічний та медичний супровід і матеріально-технічна допомога підрозділам, які беруть участь в зоні АТО, та тим військовим частинам, які дислокуються на території Львова.

На обліку у Центрі соціальних служб перебуває 4055 осіб, також враховані ті особи, які звернулися до Центру, добровольці, які не мають відповідного статусу. Учасники бойових дій – 2408 осіб; 5146 осіб, які повернулися і демобілізовані; поранених на обліку в Центрі 476 осіб; інваліди війни – 31 особа; загиблі – 44 особи; члени сімей загиблих – 95 осіб.

З міського бюджету у 2015 році було використано 18,5 млн. грн. на різноманітні заходи. Перш за все, це одноразова матеріальна допомога для учасників АТО та членів їх сімей на суму майже 1,5 млн. грн. Також 3050 сімей учасників АТО були звільнені від сплати квартирної плати.

Станом на сьогодні, 332 особи отримали таку допомогу на суму 2 млн. 650 тис. грн. На сьогоднішній день ми маємо на розгляді ще 30 заяв, до кінця року ці 30 постраждалих учасників АТО також отримають матеріальну допомогу. Матеріальна допомога видавалася в середньому від 5 до 25 тис. грн., залежно від того, які були висновки медиків.

На організацію ритуальних послуг з бюджету було використано 448 600 тис. грн. На матеріально-технічне забезпечення частин впродовж року використано 843 тис. грн.

Цього року було організоване безкоштовне одноразове харчування для 860 сімей дітей дошкільних навчальних закладів та 1385 учнів шкіл Львова. До програми плавання було залучено 179 дітей. Успішно була зреалізована програма надання одноразової допомоги на оздоровлення дітей учасників АТО від 4 до 18 років.

Станом на сьогодні, 1562 дітям проведено виплату в розмірі 2800 грн. До 21 грудня буде проведено виплату для 588 дітей. До кінця року заяви від 511 дітей, які надійшли наприкінці жовтня і листопада, також отримають матеріальну допомогу.

В цілому, організовано понад 95 заходів для дітей учасників АТО – це різноманітні майстер-класи, екскурсії, творчі вечори, перегляди вистав, мультфільмів, кіноперегляди.

З державного бюджету впродовж 2015 року було виділено орієнтовно 9 млн. грн., а 8 млн. грн. – з обласного бюджету.

"Наступним нашим кроком і баченням реалізації цієї Програми є проект про ID-картку, який, станом на сьогодні, перебуває в тестовому режимі. На 2016 рік ми передбачаємо активне впровадження цього проекту. Плануємо створення можливостей для працевлаштування і перепрофілювання учасників АТО, не лише з метою ведення статистики, а з метою реальної допомоги цим людям.

Враховуючи те, що з кожним днем збільшується кількість людей, які брали участь в бойових діях, війна в Україні не завершилася. Повертаючись з війни, ці люди і їхні сім’ї мають ряд проблем, складнощів і в психологічному, і в фізичному напрямках. Тому найважливіше – це створення Центру надання послуг учасникам бойових дій та членам їх сімей. Це те, над чим ми плануємо працювати", – розповіла Галина Слічна.

"Виконання цієї Програми було презентоване учасникам бойових дій і громадським організаціям, благодійним фондам. Ми спільно напрацювали наші кроки, щоб зібрати додаткові пропозиції і доповнення, щоб вже у 2016 році вона ще більше охопила комплексно кожного воїна АТО. Друге, на чому акцентую увагу, - це створення єдиного Центру підтримки учасника бойових дій. Такий Центр дасть можливість акумулювати всі ресурси в одному місці", – додала в.о. директора Львівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Оксана Рубай. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.