Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

децентралізація на Львівщині

Середа, 23 грудня 2015, 18:34

Лише 3 з 15 об’єднаних громад Львівщини спроможні розвиватися самостійно

децентралізація на Львівщині

Серед 15 об’єднаних громад Львівщини можна виділити лише 3 відносно «багаті» громади, які мають достатні власні надходження – це Новокалинівська міська (Самбірський район), Тростянецька сільська (Миколаївський район) та Бабинська сільська (Самбірський район).

Така інформація була озвучена під час дебатів «Бюджети об’єднаних громад і районів Львівщини на 2016 рік», що відбулись 22 грудня у Львові, повідомила прес-служба ГО «Європейський діалог».

За інформацією департаменту фінансів Львівської облдержадміністрації, усі проекти бюджетів об’єднаних громад Львівщини є збалансованими, проте, за незначним винятком, не передбачають вільних коштів на розвиток громад.

Через недостатність коштів освітньої та медичної субвенцій, а також нереформовану мережу бюджетних установ, які будуть передані на баланс об’єднаних громад, власні надходження скеровуватимуться на покриття саме цих «обов’язкових» дефіцитів.

Ще одним викликом цьогорічного бюджетного процесу є збалансування бюджетів районів, в яких були сформовані об’єднані громади. На Львівщині 6 таких районів – Бродівський, Жидачівський, Миколаївський, Самбірський, Старосамбірський та Стрийський. Найпроблемнішим, з цієї точки зору, є Самбірський район, в якому понад 60% органів місцевого самоврядування сформували 8 об’єднаних громад і «відібрали» з районного бюджету близько 90 мільйонів гривень.

За підсумками дебатів стало зрозуміло, що коштів на повноцінне функціонування і розвиток об’єднаних громад бракуватиме, тому громадам варто залучати додаткові ресурси.

Це, перш за все, кошти Державного фонду регіонального розвитку, обласних програм та міжнародної технічної допомоги. Але при цьому, керівники громад повинні пам’ятати, що залучення такої допомоги передбачає обов’язкове дофінансування з місцевих бюджетів.

Дебати «Бюджети об’єднаних громад і районів Львівщини на 2016 рік» відбулись з ініціативи ГО «Європейський діалог» в партнерстві з департаментом фінансів Львівської обласної державної адміністрації та Офісом реформ у Львівській області в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів та фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.