Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Леви

Середа, 23 грудня 2015, 17:50

Встановлення левів на Цвинтарі орлят підлягає оскарженню

Леви

Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета вважає, що через встановлення скульптур левів на Цвинтарі орлят порушено кілька норм законодавства.

Святослав Шеремета також в коментарі Варіантам повідомив, що дії польської сторони оскаржуватимуться:

«Листи скеровано у відповідні інстанції. Щоб була правова підстава встановлення левів, мусить як мінімум бути відповідне рішення державної міжвідомчої комісії та ухвала сесії міської ради, в якій йтиметься про конкретні архітектурні елементи та символи на місці поховання.

Перш за все, це порушення міжурядової угоди. Згідно неї Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій є відповідальною за реалізацію міжурядової угоди про військові поховання та поховання репресованих.

Також є постанова N 1867 від 20 лютого 2000 року «Про затвердження Комплексної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій». Зокрема в ній йдеться про те, що дозволи на виконання робіт із впорядкування місць поховань на території України іноземців, які  загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій, після погодження  відповідної проектної  документації з головою Державної міжвідомчої комісії, надаються органами місцевого самоврядування. Погодження проектної документації відбувається органами державного самоврядування після погодження державною міжвідомчою комісією. Жодного звернення від польської сторони у державну міжвідомчу комісію не надходило», - розповів Шеремета.

Святослав Шеремета нагадаує, що 10 років був чіткий компроміс та спокій в питаннях спільної історичної спадщини. Зараз без жодного погодження з державною комісією, з обласною владою левів було демонтовано й встановлено на цвинтарі Орлят. Це є суттєвим порушенням законодавства.

«На превеликий жаль, ініціатори встановлення левів порушили постанову Кабінету Міністрів, порушили міжурядову угоду, порушили рішення міської ради від 13 червня 2005 року №2553 про завершення впорядкування польських військових поховань 1918-1919 рр. на території Історико-культурного заповідника “Личаківський цвинтар”», – констатує історик.

Натомість за результатами наради управління охорони істориного середовища Львівської міскої ради та дирекцією музею "Личаківський цвинтар" було вирішено провести реставрацію скульптур весною 2016 року.

Управління рекомендувало спорудити тимчасову конструкцію, яка захищала б скульптури від несприятливих погодніх умов, а також доручило відпвідальним особам отримати усі дозвільні документи від державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій. 

Нагадаємо, 18 грудня На Цвинтар орлят у Львові повернули скульптури двох левів, викрадених радянською владою у минулому столітті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.