Варіанти,  28 грудня 2015

Я не дякую хабарем

Публічна акція проекту "Я не дякую хабарем" на площі біля Національного університету "Львівська політехніка".

Громадські активісти міста провели акцію "Я не дякую хабарем" для того, щоб пояснити львівським студентам суть побутової корупції.

Волонтери акції, яку організувала ГО "Інститут масової інформації", роздавали студентам червоні торбинки з конвертами і антихабарною наліпкою, яку можна приклеїти на залікову книжку.

Публічна акція має просвітницький характер – окрім роздачі мерчу активісти пояснювали студентам суть побутової корупції, оскільки це явище є поширеним в Україні. На жаль, воно не завжди не сприймається українцями як протиправне діяння чи як злочин й публічно не засуджується.

Подяка у вигляді подарунків за ту чи іншу послугу є досить популярною практикою у навчальних закладах, медустановах, в органах місцевого самоврядування тощо.

Тим не менше подяка викладачу, лікарю чи правоохоронцю виховує в ньому схильність до хабарництва чи вимагання матераіальної винагороди за його ж роботу. Це один з месиджів з якими активісти йшли до студентів.

"Всі свої заліки та екзамени я здавав самостійно. На власному прикладі хочу показати те, що можна вчитися в університеті не даючи комусь гроші. Я впевнений що ми можемо подолати корупцію, просто слід налаштувати себе на це" – ділиться оптимізмом волонтер проекту Віталій Савчук.

Молодь, яка непоінформована ще здатна переосмислити свою поведінку і не "дякуватиме" за виконану роботу працівникам держустанов, закладів. До того ж на них все ще має вплив фактор Майдану, який змінив свідомість молоді в кращу сторону – це відзначили студенти.

"Коли молодь стикається з корупцією то, часом, не знає як себе повести. Буває таке, що частина групи домовляється з викладачем про хабар, і окремі студенти роблять так само, не переймаючись тим, що можна вивчити матеріал і здати" – констатує студентка і учасниця флешмобу Наталка Антонишин.

"Інформаційна кампанія "Інституту масової інформації" триває: організація проводить кротке анонімне соціологічне опитування за результатами якого громадські активісти спробують дізнатись яка сфера суспільного життя на Львівщині є найбільш корумпованою. Результати проміжних досліджень будуть опубліковані на сторінках проекту в Facebook," – про це розповіла координатор проекту "Я не дякую хабарем" Богдана Неборак.

Окрім того акції інформаційної кампанії відбудуться також в Дрогобичі – другому за насленням та клькості студентів місті Львівщини. "Інситут масової інформації" планує вести просвітницьку роботу й серед інших верств населення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.