Юрій Семашко,  30 грудня 2015

1914 "Eschatology of War" (2015)

Альбом, що непомітно для львівських андеґраунд-просторів форсує Марну все далі на Захід.

1914 – гурт, в якому на передовій веде свою боротьбу за якісний blackned death-metal з елементами сладжу та думу Дмитро Кумар.

І схоже, що тут йому вдалося сповна зреалізувати себе як фронтмена та фаната Першої світової війни. Принаймні перший альбом бенду "Еschatology of War" наштовхує на таку думку.

Про захоплення Кумара Першою світовою війною відомо давно: ще в 2011 році його проектик Stalag 328 став музичною присвятою всім солдатам Першої світової війни, які полягли в Україні.

Stalag 238, який побачив світ, мабуть, не завдяки, а всупереч. Всупереч усім сподіванням дуету Кумар-Санич, єдиний їхній реліз "Kriegsfreiwilligen" активно видавали далеко за кордоном, а вдома можливість виступити з нойз-перфоменсами знайшлася на "Лінії втечі" та "Кінолеві".

І як це часто буває, історія має здатність повторюватися: ще один концептуальний проект львівського андеґраунду мало цікавить місцевих обивателів, хоча у Європі його встигли оцінити метал-блогери, критики, продюсери та лейбли.

Колектив 1914 сформовано торік, і за такий короткий відрізок часу далеко не кожна банда спроможна видати перший повноцінний альбом. Кумар і со – досвідчені ветерани важкої сцени: басист – з Ambivalence, ударник з Kroda, гітарист був учасником Skinhate.

Хоча не всі учасники 1914 до того були знайомі, однак хлопці були зацікавлені грати таку музику, яку пропонував Кумар. Після виходу в інтернеті перших демок ще в листопаді минулого 1914 зіграли напрацьований матеріал в львівському рок-клубі "Старушка".  

Влітку цього року хлопці вдало провели Брусиловський прорив – трек "Caught In The Crossfire" увійшов до британської збірки "Helvete 4: Disciples Of Hate".

І можливо, саме закордоном хлопці видали б дебютник, адже перша пропозиція їм надійшла з Франції – вже навіть велись переговори. Але українська "Archaic Sound" запропонувала більш вигідні умови і з середини грудня CD може поповнювати фетиш-колекції металістів, мілітаристів та істориків.

Мерч у вигляді балахонів та футболок included. До того ж стараннями "Archaic Sound" 1914 матимуть в лютому світову прем’єру плити.

Повноцінне випробування іпром, танками та канонадою "Есхатологія" пройшла під час навчань Oskorei Pagan Music Festival 19 грудня на київському полігоні "Bingo". Там, за словами Кумара, всі диски, що були у львів’ян на руках розійшлися, наче сухпайки. До того ж, гурт отримав запрошення на фестивалі у інших містах України.

"Eschatology of War" – це своєрідний літопис, в якому мілітарна естетика передана не лише текстами і музикою, а й семплами, які Кумар "виколупував" у закордонних веб-архівах та фільмах.

Більшість треків розпочинаються чи закінчуються звуками Великої війни: мотиваційними промовами воєначальників, ревом бою, зловісним гулом дирижаблів над Лондоном. До речі, про них в "Zeppelin Raids" розповідає стара англійка, яка пережила одну з перших авіаатак на рідне місто. 

Есхатологія – це поняття, яке включає в себе також постапокалітичні процеси, і першим альбомом проект 1914 не завершиться: Німеччині та Австро-Угорщині вони планують присвятити окремі релізи.

Для самого Кумара важливою знахідкою є виступ Кемаля Ататюрка, який можна почути в "Ottoman Rise". Серед десятка треків два ("War in" та "War out") є оригінальними маршами Великої війни, що стали іntro та autro альбому.

Незважаючи на те, що записано плиту на львівській студії, видано вітчизняним лейблом, за кордном інтерес до "Есхатології" значно більший ніж в Україні.

1914 має запрошення на фести в Франції, Чехії, рецензії на сайтах, ротація "Zeppelin Raids" на лондонських радіостанціях.

Хоча для колективу це не є чимось дивним, адже успіх українських флагманів метал-сцени в Європі є нормальним явищем вже не один рік. До того ж, це вигідно для них самих з комерційної точки зору.

Тим часом на західному фронті без змін – достойного залу для виступу рок-гуртів, що мають високі вимоги до технічного райдеру, у Львові досі нема.

Про що Кумар констатував ще три роки тому. Тому, щоб почути 1914 вживу доведеться, швидше за все, поїздити, як мінімум, Україною. Анонси битв та проривів роти Кумара є на їхній сторінці в Facebook.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.