Варіанти,  31 грудня 2015

Олег Баляш: На виборах до Верховної Ради Наш край подолав б п'ятивідсотковий бар'єр

Розмова з членом Спостережної ради Оксі Банку та головою Львівського осередку партії Наш край Олегом Баляшем.

Як Ви розцінююєте результати місцевих виборів у Львові та області? Чи вдалося перезавантажити владу, і чи будуть нові ради спроможні вирішити проблеми розвитку місцевих громад?

Вдалося перезавантажити лише частково. Повернулося багато старих облич, а якщо не облич, то керівників чи політичних сил, які ними стоять і тому це все ті ж люди з добре відомого минулого.

Я вважаю, що прийшла досить мала кількість фахівців, оскільки більшість це, переважно, популісти. Тому вирішення якраз господарських питань, що стоять перед місцевими радами, не буде таким позитивним якби цього нам хотілося.

Що великий бізнес очікує від нової влади на місцях? Які проблеми є у стосунках і у який спосіб їх варто вирішувати?

Великий бізнес, якщо країна взяла рух на антикорупційну діяльність, на верховенство права в Україні, очікує перш за все на те, щоб державні органи, органи місцевого самоврядування були першими, хто ці закони виконуватимуть. Цього ми очікуємо. Якщо так буде, то тоді за ними потягнеться бізнес, бо коли бізнес бачать, що його ламають, то зрозуміло, що він не буде платити податки чи думати як це зробити.

Якщо вони робитимуть усе чесно та прозоро, то бізнес також піде їм назустріч, можливо з якимись втратами, але піде, щоб все було нормально і прозоро. Якщо буде прозоре використання коштів. якщо не буде корупції, якщо фіскальні органи не заважатимуть, а, навпаки, допомагатимуть зі звітністю, то звичайно, що бізнес бути іти назустріч.

Та якщо ми платимо гроші, але не бачимо, як вони використовуються, то тоді ж постає питання, а для чого їх платити, якщо ми розуміємо, що їх розкрадуть?

Як представник великого бізнесу на Львівщині у чому Ви бачите корпоративну відповідальність Ваших підприємств перед громадою Львова? Які соціальні проекти реалізовує Ваш бізнес?

Оскільки за ними стоїть велика кількість людей, які працюють на наших підприємствах, то ми, звичайно, відчуваємо перед ними певну відповідальність. Для того щоб зробити їх життя нормальним, щоб вони мали можливість жити, а не виживати.

Бо коли до мене приходять працівники, які мають заробітну плату дві чи три тисячі гривень, і кажуть, що їм прийшов рахунок тільки за опалення 950 гривень, то як їм вижити, мені важко сказати.

Хоча одночасно постає запитання, а як вижити нам? Тут усе взаємопов'язане. Якщо ми маємо бюджет і можемо піднімати заробітну плату, то ми завжди готові до цього. Але у теперішній ситуації я не бачу звідки це можна робити.

Яка ситуація зі сайтом допомоги волонтерів Львівщини бійцям АТО?

Ми започаткували цю ініціативу у Львівській обласній раді. Я спілкувався про неї з керівництвом обласної ради, але не побачив підтримки, хоча й не було жодного негативу. Тому на сьогоднішній день позиція така – люди є, вони працюють, хтось їм платить заробітну плату, то нехай працюють.

Принаймні не заважають. Хоча вважаю, що це неправильна позиція і Львівська обласна рада мала б опікуватися цим питанням.

Чи виходили на Вас місцеві влади (Львова та області) з пропозиціями щодо співпраці в соціальній чи будь-якій іншій сфері?

Жодних пропозицій щодо подібних проектів не було.

Чи буде Ви й надалі активно займатися політикою та громадською діяльністю?

Точно буду займатися громадською діяльністю і буду продовжувати започатковані проекти. Перед виборами ми зібрали добру команду, я б сказав, можливо, що найсильнішу з тих команд, які пропонувалися на виборах від різних партій.

Така команда може працювати, і необов'язково вона повинна бути представлена в органах місцевої влади, хоча представники партії Наш край пройшли до одинадцятьох рад Львівщини.

Наш край увійшов у трійку політичних сил, які ввели найбільшу кількість депутатів до місцевих рад. Яке Ваше бачення майбутнього цієї політичної сили?

Не знаю, як буде змінюватися політика партії, але поки що мені є близькими ті засади, на яких ми йшли на вибори. Однозначно, що ми не хочемо мати справу з популістами, і на сьогодні я не бачу більше партії, яка стоїть на таких засадах.

Необов'язково партія повинна бути парламентська, хоча, звичайно, до цього потрібно йти. Наша партія, в загальному по Україні, якби це були вибори до Верховної Ради, подолала б п'ятивідсотковий бар'єр, тобто це говорить про те, що в Україні є довіра до партії Наш край.

Мені шкода, що запропоновані нами проекти (здешевлення газу чи мережі соціальних магазинів) не втілюються у життя іншими людьми, оскільки ці проекти моглиб спокійно працювати. Мені важко сказати, чому люди, які прийшли до влади, до них не повертаються.

Якщо людина платить 950 гривень за газ і всі кажуть, що це дорого, то чого ми не рухаємося у напрямку здешевлення газу для населення чи підприємств нашої області?

Чи рухається кудись справа зі знайденими на Левандівці бюлетенями Нашого краю?

А що у нашій країні може кудись рухатися? З боку партії був сигнал, але реакція жодної. Тому я й кажу, що усі зміни треба починати з державних органів.

Немає жодного повідомлення та жодного розслідування. Гадаю, що рано чи пізно, закінчиться тим, що десь хтось якусь на коліні напише експертизу, що це несправжні бюлетні і що хтось собі зробив кольорові ксерокопії та викинув у смітник. І на тому справу просто закриють.

Привітання з Новим 2016 Роком від Олега Баляша

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.