Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львів

Вівторок, 5 січня 2016, 12:22

Зміни у 2016 році: акцизи на алкоголь та вільна торгівля з ЄС

Львів

Що в Україні змінилося або подорожчало з 1 січня.

Про це повідомляє ВВС Україна.

Зокрема, з 1 січня запрацює зона вільної торгівлі з Європейським Союзом, натомість значно ускладниться торгівля з Росією, яка заборонила ввезення українських продуктів. Через підвищення акцизів на українців чекає зростання ціни на алкоголь та цигарки тощо.

Відтак, з 1 січня розпочнуть видавати нові паспорти громадян України у вигляді пластикових карток.

Як обіцяють у міграційній службі, новий паспорт буде захищеним від підробок та даватиме можливість отримувати більшість адміністративних послуг через Інтернет і матиме інструмент електронного підпису.

Заміна паспортів триватиме п’ять років, а на першому етапі картки почнуть видавати безкоштовно дітям після досягнення 14 років та при відновленні втраченого. Нова паспорт-картка також буде поєднана з біометричним паспортом для виїзду за кордон.

Також з січня почне запрацювала Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, яка скасовує або суттєво зменшує експортні та імпортні мита між Україною та країнами ЄС.

Більшість митних зборів скасують відразу після набуття Угодою чинності. Загалом Україна та ЄС скасують імпортні мита на близько 97% та 96,3% товарів з обох боків.

Ввізні мита скасують на більшість промислових товарів: на 82,6% категорій товарів – Україна та на 91,8% – ЄС.

Натомомість Російська Федеістьрація запроваджує проти України торгове ембарго на ввезення до українських продуктів харчування.

Окрім цього, Росія оголосила про намір припинити режим вільної торгівлі між Росією та Україною у межах СНД.

Україна вже заявила, що застосує такий самий механізм, якщо Росія не передумає.

Також цього року значно подорожчають алкоголь, цигарки. Акциз на пиво зріс удвічі, на горілку – наполовину, на слабоалкогольні напої - одразу на 300%, а на тютюнові вироби – на 40%.

Як пояснили експерти, це означатиме, що пляшка пива в середньому має подорожчати на 1,5-2 гривні, горілки – десь на 15 гривень, а мінімальна ціна горілки буде близько 70 гривень за півлітра.

Цигарки в середньому можуть подорожчати на 3-5 гривень за пачку.

Також з січня в Україні можуть знизитись ціни на електрокари. У листопаді Верховна Рада скасувала 10% імпортне мито на автомобілі з електричними двигунами, і 1 січня ця зміна набуде чинності.

З 1 січня змінюється система нарахування спеціальних пенсій державним чиновника – їх службовцям та прирівняним до них особам: суддям, прокурорам та народним депутатам, призначатимуть на загальних умовах.

Хоча спеціальні пенсії, які призначили до 1 січня, виплачуватимуть у попередніх розмірах.

Також ухвалений нещодавно закон про реформу державної служби передбачив певні пільги чиновникам, які мають стаж служби понад 10 та 20 років – їм також при виході на пенсію встановлюватимуть виплати, які діяли на момент приходу на роботу у державний орган.

Після ухвалення бюджету на 2016 рік влада анонсувала суттєве збільшення заробітної плати для військовослужбовців. Зокрема, військовослужбовці за контрактом отримуватимуть 7 тисяч гривень, командир взводу (лейтенант) – 9 тисяч, командир роти – 10 тисяч, батальйону – 12 тисяч, а бригади – 14 тисяч гривень.

Нагадаємо, 25 грудня минулого року Верховна Рада ухвалила закон про державний бюджет на 2016 рік.

Зокрема, граничний державний борг визначено у розмірі 1,5 трлн гривень, прожитковий мінімум на місяць з 1 січня 2016 року становитиме 1330 гривень, з 1 травня – 1399 гривень, з 1 грудня – 1496 гривень, а мінімальна зарплата складатиме з 1 січня 1378 гривень, з 1 травня – 1450 гривень, з 1 грудня – 1550 гривень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.