Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

тварини

Понеділок, 11 січня 2016, 10:49

Львівський натуралістичний центр вирішив розмножувати диких тварин: зоологи проти

тварини

Фахівці-зоологи вистуили проти ініцативи Львівського дитячого натуралістичного центру розмножувати диких тварин.

Про це повідомляють організатори зоозахисної кампанії Національного екологічного центру України.

Зазначимо, Львівський натуралістичний центр повідомив про пошук пари для мавпи, раніше врятованої від жорстокої експлуатації вуличними фотографами. Власники мали наміри повернути тварину, але численні судові засідання закінчилися тим, що мавпа залишилася на утриманні в екоцентрі.

«Утримання диких екзотичних тварин, які постраждали від жорстокого поводження, має певні особливості. Воно вимагає передусім відповідного рівня фаховості та компетентного підходу для подальшої можливої реабілітації тварини. Розмноження диких тварин у неволі регулюється специфічним українським та міжнародним правом. Ініціатива пошуку пари виглядають непрофесійно та сумнівно як з етичної, так і з правової точки зору. Ми рекомендуємо керівництву львівського екоцентру звернутися до експертів та взяти до уваги відповідне законодавство», – заявила координатор зоозахисної кампанії Національного екологічного центру України Наталія Вишневська.

За словами наукового співробітника Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України Марини Шквирі, Львівський еколого-натуралістичний центр не є зоологічним парком і не є членом жодних міжнародних програм з розмноження рідкісних видів, окрім того, сучасний цивілізований підхід до утримання диких тварин у неволі передбачає облік та чіпування.

«В Україні ситуація з утриманням диких тварин у неволі є катастрофічною: немає загальної бази обліку, не застосовується чіпування. Процвітає незаконне розмноження тварин та подальший нелегальний продаж. Хто завгодно може купити тварину, утримувати або експлуатувати її на свій власний розсуд. Міністерство екології та природних ресурсів України так і не запровадило практику надання дозволів на утримання диких тварин як того вимагає закон ще із 2006 року. Саме це дозволяє аморальним і безвідповідальним власникам жорстоко і безкарно експлуатувати тварин. За таких умов плани ЛМДЕНЦ розмножувати мавп призведуть до збільшення кількості тварин, що утримуються приватно і не завжди законно. Натомість реабілітаційні та будь-які натуралістичні центри мають працювати винятково як центри допомоги тваринам, які потерпали від жорстокого поводження», – наголосила представник Асоціації зоозахисних організацій України Марія Трунова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.