Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Польща

charivne.info

Середа, 13 січня 2016, 10:32

ЄС може розпочали справу проти Польщі

Польща

Сьогодні Єврокомісія розгляне питання щодо відкриття юридичної процедури проти Польщі.

Про це повідомляє Еuronews.

Нова консервативна влада Польщі на чолі із прем‘єр-міністром Беатою Шидло нещодавно обмежила повноваження Конституційного суду й запровадила контроль над державними ЗМІ.

Зокрема, передбачається, що призначати керівників громадського телебачення й радіо буде уряд. Єврокомісія висловила занепокоєння щодо нових поправок.

7 стаття Договору про ЄС передбачає, що за недотримання європейських цінностей проти тієї чи іншої країни Євросоюзу можна вжити заходів, аж до позбавлення права голосу.

Зазнасимо, кілька років тому Єврокомісія відкрила юридичну процедуру проти Угорщини, націонал-консервативний уряд якої на чолі з Віктором Орбаном розпочав політику контролю над ЗМІ й системою правосуддя. Однак Брюсселю не вдалося знайти нічого протизаконного в діях Будапешта.

Польська громадськість неоднозначно сприйняла новий закон про ЗМІ, 9 січня в 19 містах країни пройшли масові протести, учасники яких звинувачували уряд Польщі в придушенні свободи слова. Варшава також планує скоротити кількість іноземних власників мас-медіа, серед яких багато німецьких компаній.

Поправки ініціювала партія "Закон і справедливість" Ярослава Качинського, яка стала владною за результатами останніх парламентських виборів. Польський президент уже підписав обидва нові закони – про Конституційний суд і про ЗМІ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.