Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Російський культурний центр

Понеділок, 18 січня 2016, 10:49

Львівські росіяни просять Порошенка не забирати в них приміщення

Російський культурний центр

Представники російської громади Львова звернулись до Президента й місцевоої влади з проханням залишити їм приміщення на вул. Короленка 1а.

Про це йдеться в листі оприлюдненому на офіційному сайті російської общини Львова.

В проханній сказано, що росіяни Львова звернулися до представників влади з проханням не забирати у них приміщення Російського культурного центру (будівля колишнього кінотеатру на вул. Короленка, 1а) та не завдавати шкоди іміджу держави та міста Львова знищенням єдиного на теренах Західної України осередка російської культури.

Відповідне звернення скероване на адресу Президента України Петра Порошенка, голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та Міського голови Львова Андрія Садового.

Заяву підписали: Почесний голова об’єднання росіян Львова, Заслужений працівник освіти України Володимир Кравченко, який багато років очолював Російське товариство ім. О. Пушкіна, голова Асоціації культури та освіти «Русский дом» Тетяна Швецова, голова Земляцтва ленінградців у Львові «Пітер-клуб» Ігор Корчевський.

В тексті заяви наголошується, що у Львові проживає понад 65 тисяч етнічних росіян (9%  населення міста), російську мову вважає рідною майже 20% львів’ян.

Керівники російських національно-культурних організацій висловили аргументовану незгоду з позицією деяких депутатів обласної ради – ініціаторів кампанії, метою якої є позбавлення російської громади міста єдиного приміщення, що, нібито, приміщення центру використовується сторонніми організаціями, адже ці організації зареєстровані відповідно до вимог українського законодавства, багато років працюють та представляють російську громаду Львова та області, у тому числі і в раді національностей при Львівській обласній державній адміністрації.

Росіяни Львова погоджуються, що приміщення центру справді потребує ремонту, однак нагадують, що після численних (близько 40 разів), нападів на Російський культурний центр  та пожежі у травні 2014 року, стан приміщення дещо занедбаний. Зібраних коштів (понад 200 тисяч гривень) вистачило лише на перекриття даху, який внаслідок пожежі був знищений. А також зазначають, що за 25 років існування Російського культурного центру ні міська, ні обласна рада жодного разу не допомогли російській громаді.

Представники російської громади наголошують, що на базі Російського культурного центру працюють організації російської національної меншини, які обєднують громадян України. Більшість з них народились та виросли в Україні.  Єдина їх провина полягає у тому, що вони, крім української, шанують також і російську культуру. Росіяни Львова просять зберегти Російський культурний центр у Львові та підтримати його розвиток.

Нагадаємо, що профільна комісія Львівської облради доручила управлінню майном спільної власності виселити з Російського культурного центру у Львові  всі громадські організації, що там ведуть діяльність, ажде вони не укладали юридичної угоди на оренду цього приміщення з облрадою. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.