Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Конституція України

inpress.ua

П'ятниця, 22 січня 2016, 13:47

Зміни до Конституції визнали законними

Конституція України

Конституційний Суд дав позитивний висновок щодо змін до Конституції в частині правосуддя.

Про це повідомляє УНІАН.

Конституційний Суд України визнав, що зміни до Конституції України щодо правосуддя відповідають вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

Відповідно до зазначених статей, Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України; Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану; законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту; Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції України.

Нагадаємо, 22 грудня 2015 року Верховна Рада направила Конституційному Суді закон із внесення змін до Конституції.

Законопроект передбачає судову реформу та оновлення суддівського корпусу згідно з європейськими стандартами, а також забезпечення належного функціонування прокуратури, адвокатури, системи виконання судових рішень.

Зокрема пропонується позбавити президента, Верховну Раду і з'їзд суддів права звільняти суддів Конституційного суду, а суддя не може бути притягнутий до відповідальності за голосування у зв'язку з прийняттям судом рішень і надання їм висновків, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.