Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

rada.gov.ua

Понеділок, 16 липня 2012, 09:07

Сьогодні виповнюється 22 роки з прийняття Декларації про державний суверенітет України

Сьогодні в Україні відзначається державне свято - День прийняття Декларації про державний суверенітет.

 

З цієї нагоди у Львові вивішено державні прапори.

Декларація про державний суверенітет була прийнята 16 липня 1990 року делегатами XXVIII з'їзд КПУ. Оскільки більшість у Верховній Раді УРСР формально складали комуністи, депутати Верховної Ради УРСР прийняли Декларацію на виконання резолюції з'їзду.

Декларація про державний суверенітет України - це була фактично програма побудови незалежної держави. Вона надала поштовх і напрямок процесу утворення національних держав на теренах падаючої комуністичної імперії. За місяць Верховна рада Білоруської РСР прийняла декларацію про сувернітет республіки, яка повторювала тези української декларації про побудову самостійної держави.

Практично всі положення Декларації суперечили чинній на той час Конституції УРСР. Однак, це не означало революційної зміни поглядів комуністів. Заключним в Декларації стало положення про те, що принципи Декларації про суверенітет України будуть використані для укладення нового союзного договору.

День прийняття Декларації був оголошений святковим і вихідним на території України. За відсутності інших ритуалів у першу річницю прийняття Декларації комуністичні керівники урочисто несли квіти до пам'ятників Леніну, які обов'язково були у центрі кожного міста.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.