Варіанти,  1 лютого 2016

Децентралізаційний ребус

На Львівщині процес створення об'єднаних громад дав черговий збій.

І, здається, ніхто з його учасників не бачить реального виходу з кризової ситуації, а отже не може передбачити її наслідки.

6 лютого розпочинається виборчий процес у Ходорівській територіальній об'єднаній громаді Жидачівського району й 27 березня, відповідно до постанови ЦВК, тут пройдуть перші вибори.

Однак з'ясувалось, що мешканці двох сіл – Ліщина й Грусятич, що входять до Грусятицької сільської ради, виступають проти об'єднання саме з Ходоровим і не хочуть приймати участь у виборах, а замість цього бажають розпочати об'єднання з нещодавно створеною Новострілищанською селищною територіальною громадою.

Своє бажання люди, серед іншого, пояснюють тим, що Ходорівська територіальна об’єднана громада є найбільшою в Україні (11 сусідніх сільрад приєднаються до міста ), отож їхня думка просто загубиться в такому великому "колгоспі" і з ними навряд чи хтось там буде особливо рахуватись.

Противники Ходорівського варіанту об'єднання також стверджують, що процес об'єднання відбувався з порушеннями. Так, ще в літку (червень 2015 року) в селі Ліщин зібрані більше 400 підписів мешканців проти Ходорова, але це ніхто не врахував.

Також люди заявляють, що процедура об'єднання не до кінця було витримана. Адже для того, щоб прийняти остаточне рішення про об'єднання (відповідно до урядової методики) потрібно провести три громадські обговорення та відповідно прийняти три рішення ради.

Натомість у Грусятицькій сільській раді є лише одне рішення від 31 липня 2015 року, немає протоколів обговорень.

Вже цього року, щоб дізнатись чи справді депутати попереднього скликання виконували волю громади приймаючи рішення про об'єднання із Ходоровом, виконавчий комітет Грусятицької ради на виконання розпорядження сільського голови провів опитування жителів Грусятич.

Як показали ці опитування: 80% жителів села також висловились за об'єднання із Новими Стрілищами.

Керівник Офісу реформ Львівщини Віталій Корецький натомість заявляє, що в Львівській ОДА є всі документи, які підтверджують, що процедурно жодних порушень в процесі об'єднання не було, громадські збори відбулись, а депутати сільради ухвалили рішення про входження сіл Ліщина і Грусятичі до складу Ходорівської територіальної об’єднаної громади.

Якщо на хвилину відкласти в бік з'ясування, хто правий в деталях минулого, то насправді ми маємо прецедент: громади хочуть відкликати назад рішення про об'єднання в громаду, але чи цього достатньо, щоб почати зворотній процес.

Бо, як з'ясували Варіанти в розмові з незалежними експертами і Віталієм Корецьким, закон передбачає таку можливість (п. 3 ст.6 прикінцевих положень Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" №157-VIII від 05 лютого 2015 року) але порядок цієї процедури не регламентований жодним законодавчим актом.

У ньому не прописані жодні механізми для виходу, зміни чи відмови від процедури об'єднання на етапі, коли процес об’єднання завершився. Більше того, законом також не передбачений механізм виходу з об'єднаних громад після завершення процедури їх утворення.

Наскільки спроба депутатів Грусятицької сільської ради добитись скасування раніше прийнятого рішення щодо входження сіл Грусятичі і Ліщин до складу Ходорівської територіальної громади, марна?

20 січня сільські депутати не змогли відмінити рішення Грусятицької сільської ради VI скликання: голоси розділились порівну, але навіть якщо б рішення і було ухвалене, воно ні на що б не вплинуло?

Віталій Корецький висловив думку, що депутатам Грусятицької сільської ради вартує звернутись до ЦВК за роз'ясненням.

Головний аналітик ГО "Європейський діалог" Олександр Софій вважає, що єдиною підставою для скасування рішення про об'єднання і відміни виборів можуть бути зафіксовані порушення процедури об'єднання. "Якщо ж немає задокументованих доказів того, що процедура була порушена, тобто волевиявлення громади не було враховано, то тоді, зрозуміло, можна добитись скасування рішення". Хоч Софій також наголосив на тому, що як це зробити, не прописано ніде і наразі не обговорювалось експертним середовищем.

31 січня депутати Грусятицької сільської ради повторно розглянули рішення про вихід з об’єднавчого процесу з Ходоровим і цього разу всі одностайно, тобто 11 присутніх депутатів, підтримали його.

фото: khodoriv.info

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.