Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ЛНУ ім. Івана Франка

Середа, 3 лютого 2016, 11:09

Цьогоріч львів’яни вшановуватимуть пам’ять Франка та Грушевського

ЛНУ ім. Івана Франка

Верховна Рада прийняла постанову, згідно з якою на державному рівні, й на Львівщині зокрема, відзначатимуть пам’ятні дати в історії України, а також ювілеї Івана Франка й Михайла Грушевського.

Про це йдеться у постанові Верховної Ради України № 3807 «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році».

«Прийняття постанови створить сприятливі умови для реалізації державної політики національної пам’яті, а також сприятиме популяризації історичної спадщини та зацікавленості в історії широких кіл громадськості», – йдеться у документі.

Відтак, цього року на державному рівні відзначатимуть 150-річчя з дня народження Михайла Грушевського та 160-річчя з уродин Івана Франка. Вшановуватимуть також пам’ять письменниці Олени Теліги, вченого Івана Крип’якевича, кінорежисера Юрія Іллєнка, гетьмана Івана Скоропадського та мистецтвознавця, Героя України, директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького.

Серед відомих подій – сторіччя від заснування у Києві «Молодого театру» під керівництвом Леся Курбаса; двохсотріччя з часу виходу в Харкові першого в Україні літературно-художнього журналу «Український вісник».

Депутати ухвалили й офіційні дні скорботи і пам’яті:

26 травня – 90 років з дня вбивства Симона Петлюри;

29-30 вересня – 75 років з часу перших розстрілів у Бабиному Яру;

Червень-липень – 75 років з часу масових розстрілів політичних в’язнів на Західній Україні.

Відповідно до зазначених святкувань у шкільних закладах та вишах проводитимуться тематичні уроки та лекції, конференції й круглі столи.

Зазначимо, Нацбанк України виготовить і введе в обіг ювілейні монети, присвячені пам’ятним датам і ювілеям 2016 року, а у відділеннях Укрпошти можна буде побачити тематичні конверти і марки. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.