Іван Волапюк,  5 лютого 2016

Пісний пустився берега

На Яворівщині селяни відстоюють берег Грушівського озера, який забудували силовики зі Львова.

Поміж них є колишній керівник обласного СБУ Василь Пісний.

Берег Грушівського озера у Яворівському районі Львівщини – велика рекреаційна територія. За кілька кілометрів звідси – перехід через кордон "Грушів-Будомєж".

Мешканці кількох сіл (Щеплоти, Завадів, Колониці) тут відпочивають та рибалять.

Та серйозною завадою їм стали львівські скоробагатьки, які буквально окупували тутешні береги своїми вілами та обмежують доступ селян до водойми.

Влітку 2015 року на березі озера з'явилися рови глибиною 1,5 м до самісінького озера, що перегородили прохід і проїзд до водойми, також почалася активна робота на прибережній смузі.

Отож місцеві активісти взялись за відстоювання вільного доступу до озера.

За Водним кодексом України (статті 81, 85, 88), з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм у межах водоохоронних зон, виділяють земельні ділянки під прибережні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюють по обидва береги річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів – 25 м;

для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари – 50 м;

для великих річок, водосховищ на них та озер – 100 м (це стосується й Грушівського водосховища).

Громада села перешкодила незаконним роботам у прибережній зоні. Порушення зафіксувала й представник сільської ради. 

Голова Завадівської сільради Юрій Лойко чи не найбільше приклався до роздачі земельних ділянок навколо водойми. Деякі земельні ділянки належать Василю Пісному. А саме озеро віддав у руки ТзОВ "Галком Плесо", директором якого є Ігор Лойко.

У державному реєстрі йдеться, що "Галком Плесо" зареєстроване у січні 2014 року і його основним видом діяльності є прісноводне рибальство.

Громаді прилеглих до озера сіл не зрозумілі дії посадовців, які без їхнього відома та згоди надали Грушівське водосховище у користування фірмі "Галком Плесо", яка встановлює там свої порядки. 

13 січня у Народному домі с. Щеплоти відбулося засідання тимчасової комісії з питань рибогосподарської діяльності ТзОВ "Галком Плесо" на річці Завадівка, що тече до Грушівського водосховища.

У засіданні взяли участь 13 членів тимчасової комісії, сільський голова с. Дрогомишль Володимир Семеряк, керівник "Галком Плесо" – Ігор Лойко, громадські активісти та місцеві мешканці прилеглих сіл: Щеплоти, Грушів, Поруби. Натомість голови Завадівської сільради не було, хоча про засідання його повідомили. 

Під час даного засідання були обговорені питання щодо діяльності вищезгаданого товариства та проведено огляд території навколо водосховища.

Встановлено, що дана фірма без жодного на те дозволу захопила у громади Грушева облаштоване місце відпочинку та встановила шлагбауми тим самим перекрила доступ на півострів.

Не обійшлось і без конфузів: зі сторони Ігоря Лойка та його прихильників, яких  він назвав жителями сусіднього села Поруби, були спроби зірвати дане засідання та перешкоджати відеофіксації. 

Свого часу газета "Експрес" провела розслідування, в якому також йдеться про те, що міліціонери вищого рангу спорудили у Щеплотах своє невеличке "містечко": котеджні будиночки, доступ до яких дозволений лише обраним.

У передруці цього матеріалу на Zaxid.net  йдеться й про те, що у міліцейському містечку є охорона. Охоронець одного із будиночків розповідає: "То все приватна територія. Господарі бувають рідко. Ось у цьому крайньому будинку відпочиває Щур. В іншому – Пісний". Коли можна застати господарів, не кажуть.

Та журналістів "Експресу" зацікавило інше: чому цих будинків немає у деклараціях міліцейських посадовців? З цим питанням вони звернулись до Завадівської сільської ради, до якої належить і село Щеплоти.

Активісти Яворівщини в соцмережах пишуть, Василь Пісний починав свою трудову-міліцейську кар'єру в дорожній міліції Новояворівська, а теперішній сільський голова Завадівської сільради – капітан міліції запасу – Юрій Лойко пропрацював у ДАІ Яворівського РВУМВСУ у Львівській області, з тих часів вони добре знайомі. Та сільський голова Завадова Юрій Лойко, спростовує припущення:

"Ні-і-і-і! Ви що? Та там немає нікого з тих прізвищ, які ви називаєте, – каже Юрій Лойко. – Немає. Ні Пісного я там не бачив, ні Щура! Ні! То звичайні люди, які написали заяви, сесія проголосувала – і ми виділили їм землю. Це люди не з Щеплотiв. У тому місті з наших місцевих людей ніхто не хотів брати земельні ділянки. Бо там шалені треба гроші, щоб щось зробити”.

Юрій Іванович переконує, що люди, які побудували будиночки в кварталі "Біля озера" (так його називають офіційно), торгують технікою. Вони дають гроші на церкву, допомагають йому сміття біля озера збирати. Де б то Василь Пісний (наприклад) мав на це час?

"А наші місцеві люди дуже задоволені з будівництва того містечка. Бо ще й роботу мають. Там у кожному будинку прибиральниця і охоронець", – каже Юрій Лойко. Як доказ цього, показує нам, кому виділяли землю на мальовничому березі Грушівського водосховища.

Журналісти взяли у сільського голови список людей, яким сільрада Завадова виділила землі на березі озера. За дивним збігом обставин, усі вони мешкають у Львові або біля Львова. 

І тут нас чекає низка дивних збігів, що можна було б назвати “куди не прийди, усюди міліція”.

Одним у списку тих, кому 06.08.2008 року сільрада Завадова своїм рішенням №614 виділила 10 соток землі у так званому кварталі "Біля озера", є Богдан Гурський, колишній... підполковник ДАІ.

Того ж дня у 2008 році рішенням Завадівської сільради №613 земельну ділянку видiлили Оксанi Гайовiй, дружинi Володимира Гайового, екс-заступника начальника Управління ДАІ ГУ МВСУ у Львівській області з питань організації діяльності автотехнічної інспекції та ревізійно-екзаменаційної роботи. Його, до слова, Богдан Щур покликав на роботу у Волинську область.

І якось так сталося, що саме того ж 06.08.2008 року рішенням сесії №612 земельну ділянку в тому ж таки кварталі надали Кирич Марії Володимирівнi. І ви не повірите: знову збіг! Ця жінка працює бухгалтером у ресторанно-готельному комплексі "Колиба", який належить екс-дружині Василя Пісного Ользі Костик.

Варіанти зв'язалися з активістами зі Щеплот, які розповіли про те, що до відповідальності за рейдерське захоплення водосховища ніхто так і не притягнули.

За матеріалами спільнот "Громадський контроль Яворівщини", "Завадів-Інфо" та інтерне-видання Zaxid.net

фото: "Громадський контроль Яворівщини", "Завадів-Інфо"

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.