Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

львівські активісти

Понеділок, 8 лютого 2016, 15:04

Львівські активісти вимагають зрушень у розслідуванні трагедії під Іловайськом

львівські активісти

Всеукраїнська акція протесту «Вимагаємо покарання» під стінами Львівської прокуратури.

Сьогодні під Львівською прокуратурою на акцію протесту «Вимагаємо покарання» зібралося зо три десятка місцевих активістів, представників різних громадських організацій, які висловити свою підтримку львівському журналістові Владу Якушеву, що зараз перебуває у зоні АТО, а також вимагали притягнути до кримінальної відповідальності фігурантів найбільш резонансних корупційних скандалів в Україні.

Про це повідомив кореспондент Варіантів з місця події.

«Мета сьогоднішньої акції – це боротьба з внутрішнім ворогом, яким є корупція. Це другий фронт, на якому ми повинні воювати. Нам потрібне очищення серед посадовців, адже воно допоможе завершити війну на Сході», – розповів голова громадської організації «Держава» Петро Браташ.

Місце проведення акції протесту активісти вибрали не випадково, адже дотепер жоден військовий злочин прокуратура так і не розслідувала.

«Чому жоден військовий командир не притягнутий до відповідальності за смерті стількох людей в Іловайському котлі? Невже ми йдемо стежкою Сталіна, який казав, що смерті багатьох людей – це статистика? Тисячі смертей в Іловайську, Дебальцевому – це трагедія українського народу», – наголосив демобілізований боєць 24 бригади, член громадського об’єднання «Спілка захисту учасників АТО, членів їх сімей та сімей загиблих» Костянтин Дерюгін.

Активісти стверджують: кожен посадовець повинен сьогодні відчувати свою відповідальність за майбутнє держави. Ба більше, інколи потрібно поступитись посадою, щоб зберегти цілісність країни й народу.

«Ми сподіваємось, що президент почує нас, почує народ і за допомогою своїх важелів повпливає на такі резонансні справи як Іловайська трагедія, результати якої нарешті будуть оприлюднені. Адже це велика трагедія, в якій полягло більше тисячі військових. З того часу пройшло вже півтора року, а результатів немає досі, винних не встановлено, ніхто не покараний», – зауважила член Львівського осередку Антикорупційного руху Наливайченка Анна Козюта.

Втім, активісти звинувачували у бездіяльності, хабарництві та зраді українських інтересів не лише окремих чиновників, а й всю теперішню систему, яку потрібно негайно міняти, навіть якщо для цього потрібні радикальні методи.

«Нам потрібні при владі чесні і порядні люди. Хоч я не прихильник радикальних методів, але бачу, що все йде до того, що ми будемо приходити і просто виганяти тих посадовців із кабінетів. І лише коли посадовець буде боятися, тоді він буде справді щось робити. А поки він буде непокараний, ми можемо пікетувати цілими добами, до нього і так нічого не дійде», – додав Костянтин Дерюгін.

Також активісти висловили свою підтримку лейтенанту, начальнику прес-служби 14-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Захід» Владиславу Якушеву. Журналіст провів власне розслідування, у якому розповів про системне недотримання термінів демобілізації, про обов’язкові збори коштів із військових за втрачені у бою засоби безпеки та захисту.

«Ми вважаємо, що коли журналіст фахово розповідає про такі факти в українській армії, то їх просто не можна лишати без уваги. Президент повинен втрутитись, створити робочу групу, яка знайшла б відповіді на те, чому у військових вимагають кошти за ті речі, які вони втратили під час бойових завдань, чому їм не виплачують вчасно бойові виплати, чому у відпустку вони повинні їхати за власний кошт», – розказала Анна Козюта.

Активісти вимагали, щоби до складу робочої групи обо’язково увійшли представники громадськості, які б контролювали процес розслідування.  

Нагадаємо, раніше львівського журналіста Влада Якушева переслідували через його статтю про Снопківський парк. А нещодавно він оприлюднив розслідування, у якому розповів про здирництво в українській армії, недотримання терміну демобілізації, а також невиплату бойових надбавок. За публікацію матеріалу керівництво заборонило Якушеву спілкуватися з журналістами, і навіть змусили давати на попередню вичитку будь-які його публікації. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.