Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

алкогольні вироби

Вівторок, 9 лютого 2016, 18:15

Ціни на алкоголь можуть знову зрости

алкогольні вироби

МВФ рекомендує українській владі підвищити акциз на пиво і міцний алкоголь та посилити контроль за обігом спирту.

Про це повідомляє УНІАН.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив звіт, у якому пропонує українській владі в рамках податкової реформи підвищити ставки акцизів на пиво і міцний алкоголь, а також посилити контроль за оборотом спирту шляхом оподаткування продажу чистого спирту.

"Рекомендуємо підвищити протягом двох років акцизи на пиво до 3,10 грн за літр, на вино – до 0,1 грн за літр, на міцний алкоголь – до 123 грн за літр. Рекомендуємо оподаткувати реалізацію чистого спирту і запровадити податковий кредит замість податку з реалізованих алкогольних напоїв і системи векселів. Також рекомендуємо встановити нульову ставку для всіх продуктів з етилового спирту, не призначених для споживання громадянами, і передбачити відшкодування сплаченого податку", – йдеться у звіті МВФ.

Зазначимо, наразі акцизи на пиво встановлені у межах 2,48 грн за літр, на вино – 0,01 грн за літр, а на міцний алкоголь – 105,8 грн за літр.

"Україна могла б орієнтуватися на доведення ставок акцизів до показників, які використовуються в інших країнах регіону. У той же час, слід підвищувати ставки акуратно, з урахуванням впливу на виробничі операції. Підвищення ставок акцизного податку сприяло б зменшенню негативного впливу споживання підакцизних товарів", – йдеться у звіті МВФ.

Щодо акциз на нафтопродукти, то у МВФ вважають, що їх можна залишити на рівні 13% і збільшити надходження доходів бюджету переважно за рахунок удосконалення адміністрування цього акцизу. 

Нагадаємо, з 1 січня зросли ставки акцизів на алкоголь, тютюнові вироби і нафтопродукти. Зокрема, акциз на пиво зріс удвічі, на горілку – наполовину, на слабоалкогольні напої – одразу на 300%, а на тютюнові вироби – на 40%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.