Оля Вишня,  16 липня 2012

Звуки і дії на АртПолі

Один з найперших та найвідоміших українських овпенейрів АртПоле відбувся цими вихідними у с.Уніж, Городенківського району, Івано-Франківської області. З 12 липня і до сьогодні фестиваль тішив багатьох прихильників етнічної музики, мистецьких розваг, став хорошим приводом виїхати на природу, зустрітись зі старими друзями, знайти нових – все в традиціях вдалого заходу.

Протягом фестивальних днів в Унежі, в затишному яблуневому саду, де поручі річка Дністер, де є добра інфраструктура для комфортного відпочинку на природі, зібралось чимало творчого люду.

Вранці розпочиналися різноманітні майстер-класи, відбувалися кіно-покази, еко-мистецькі акції, створення лендарт-об'єктів, а ввечері гостей фестивалю збирала музика під великою сценою, де виступали українські та закордонні музичні колективи.

Цього року, як і в попередні, не оминули організатори увагою екологічної проблеми регіону та країни. Гурт «КораЛЛі» знову спускалися течією Дністра і збирали пластикові пляшки, щоб згодом передати його до еко-майстерні.

Мишко Адамачак, учасник гурту «КораЛЛі» та один з ініціаторів цієї екологічної акції розповів, що сміття залишилось ще дуже багато, але вдалось зібрати більше пластику, ніж минулого року.

«Ми розуміємо, що це більше показова акція, тому що ці тисяча пляшок – це маленька частина загальної кількості сміття в природі в нашому регіоні» – розповів Мишко.

Також зазначив, що все більше людей долучаються до цієї акції, зокрема і серед гостей фестивалю. До екологічної теми долучились й інші гурти, еко-етно-сцену на воді організував Етноклуб набутків зі Львова. Щодня там відбувались концерти та музичні імпровізації за участю гуртів Люди добрі та Гич-Оркестр.

Правда, якщо перші фестивалі були в основному музичними подіями, то в останній період цей овпенейр, як і деякі інші стають подіями мистецькими. Протягом всього дня тут відвається чимало різноманітних майстерень як для дорослих, так і для дітей.

Кожен відвідувач фестивалю мав змогу відвідати майстер-класи зі співу, танців, перформансу, гімнастики, навчитися витинати, грати на овочах, створювати повітряних зміїв, мистецькі обкладинки для блокнотів, вироби з глини та багато іншого.

Що ж до музичної програми, то було не багато, але вдало. Концерти розпочиналися о восьмій вечора і були хорошим завершенням фестивального дня. У перший день на сцені АртПоля виступили Люди добрі зі Львова, гурт De?i з Чехії, КораЛЛі з Івано-Франківська. Білоруська група Porte Mone виступила на АртПолі без ДахиБрахи, з якою записали альбом.

Серед анонсованих раніше гуртів не відбулося і виступу Сергія Жадана разом з харківським гуртом Ойра та Андрієм Кириченком.
Але потішити своєю музикою відвідувачів фестивалю вдалося львівській команді «Гич Оркестр», які відкрили концертну програму другого дня фестивалю. Цей гурт можна назвати музичним відкриттям року, їхні пісні за короткий час вже встигли стати популярними далеко за межами Львова.

З новою програмою та спільно з групою BeBoBul виступила група Zapaska. Потішила каверами на відомі хіти та й не тільки польська група Mitch&Mitch.

Найактивніша музична програма фестивалю була в суботу, коли на головній сцені фестивалю виступили з більш, ніж годинною програмою львівський гурт «Бурдон». Звуками барабанів дивували гостей АртПоля учасники гурту Taiko Drumers. Британська група Transglobal Underground, яка вже не вперше на Арт Полі потішили різноманітністю і якістю музики, а публіка фестивалю за це тричі викликала музикантів на біс. Після них виступала одеська Zira разом з Проти ночі.

У неділю відвідувачі, які ще змогли залишитись на концерт, мали можливість послухати музику гурту Дичка, Vo?osi, Перкалабські придатки разом з фестивальним хором. А от сьогодні ті, кому вистачило сили добути до «квітки», будуть мати можливість почути Перкалабу, міжнародний проект Ультрамарин, Artist з Угорщини, а Гич Оркест дасть заключний концерт на еко-сцені.

Окрім музики варто згадати й про ленд-арт на території фестивалю. Свої проекти представили відомі художники – Сашко Никитюк, Віталій Кохан (Суми), Світлана Гусакова і Артем Зданевич (Берлін—Брест). До створення лендарту долучились і відвідувачі фестивалю, які виклали зі снопів сіна на полі великий тризуб, що свідчить про дії фестивалю на оточення.

Серед численних інсталяцій на фестивальній території була і робота Олени Костюк «Сад». Це надруковані на скляних планшетах старі фотографії українців, розташовані на «дзеркальній» платформі у вигляді дерева. Олена також представила і перформанс «Дзеркало», під час якого звучали тексти Тараса Прохаська, давні українські пісні, сучасна класична музика, а також показано відео ряд Олексія Хорошка. Загалом було ще чимало акцій та заходів, на будь-який смак.

Це був хороший варіант для відпочинку з враженнями. Але фестивалі в Україні не закінчуються, буде ще багато цікавого.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.