Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Вхід до експозиції у ангарі трамвайного депо

zhuraf.livejournal.com

П'ятниця, 12 лютого 2016, 18:41

Львівських музейників не повідомляли про "Креативний квартал" у їхньому ангарі

Вхід до експозиції у ангарі трамвайного депо

Депутат Львівської міської ради заявив що приміщення старого трамвайного депо під "Креативний квартал" передано не розірвавши договір з львівськими музейниками.

Останні підтвердили інформацію.

Вчора на сесії депутат Львівської міської ради Ігор Телішевський повідомив, що договір між міською радою та Львівським історичним музеєм підписаний в 2004 році, на термін 50 років щодо створення в одному з ангарів трамвайного депо на Вітовського, 57 не розірвано і тому віддавати приміщення під "Креативний квартал" є порушенням договору.

У коментарі Варіантам він також повідомив про звернення до начальниці юридичного управління ЛМР:

"На попередньому засіданні я спитав у Гелени Пайонкевич що станеться з приміщенням музею техніки. Вона сказала що з історичним  музеєм ведуться перемовини щодо перенесення їхнього відділу кудись чи залишити. Після цього я зустрівся з музейниками які запевнили що жодних розмов з ними на цю тему не було, і Львівська міська рада з ними не йде на контакт.

До того ж, охорона Львівелектротрансу не допускає працівників музею до експонатів музею, які є в цьому приміщенні."

Завідуючий відділом "Музей історії техніки" Львівського історичного музею Михайло Шингельський підтвердив цю інформацію та розповів про інші обставини які передували наданню "Креативному кварталу" приміщень старого трамвайного депо:

"29 грудня 1994 року виконком Львівської обласної ради прийняв рішення № 53 щодо створення Музею техніки на базі приміщень технічних та господарських служб ЛКП "Львівелектротранс".

7 травня 2004 року виконком Львівської міської ради прийняв рішення №416 що один ангар виділено під музей історії техніки. Приміщення було виділено на 50 років. З 2004 роки ми працювали над збором необхідних документів. Паралельно ми проводили виставки. Відбулось близько двадцяти тематичних виставок. Згодом, коли мером став Андрій Садовий нам стало відомо, що він дав вказівку юридичному відділу розірвати договір про надання музею того ангару. З того й все почалось. До 2009 року тривав суд. Суддя господарського суду прийняла рішення розірвати договір, ми подали на апеляцію, і за рішенням апеляційного суду було скасовано рішення суду першої інстанції і право власності на приміщення залишити за нами. Далі ми мали зібрати необхідні документи на реставрацію приміщень . Департамент містобудування не давав нам ніяких прав робити підготовчі роботи, не надавали відповідних документів. Згодом нам прямо так і сказали, що ви нічого не отримаєте. Навіть було розпорядження Президента Віктора Ющенка про сприяння у створенні музею Визвольної боротьби та музею історії техніки. Як бачите, музей визвольної боротьби є, а наш – заблоковано."

Михайло Шингельський пригадує випадок, коли на музейникам спробували "пришити" кримінальну справу:

"В тому ангарі була стіна, що розділяла два приміщення. Вона архітектурної цінності не мала, була споруджена за радянських часів. Ми листами у відповідні інстанції попередили про демонтаж тої стіни і розібрали її, бо під музей був потрібен увесь простір ангару.

На нас написали заяву в міліцію про те, що ми вкрали півтонни алюмінію. Однак нашу вину не було доведено правоохоронцями. Ми фіксували розбір тої стіни на фото й відео."

В ангарі є різні експонати: фіакр початку ХХ ст., старий німецький мотоцикл 30-их років ХХ століття, макет космічного корабля в якому літав Гагарін, копія місяцеходу... За словами Михайла Шингельського доступу до них нема:

"Коли директором Львівелектротрансу був Сергій Васільєв, він мені сказав: «Щоб ви могли користуватись цими приміщеннями вам мусять дати у міській раді дозвіл від Андрія Садового. Я не можу вас туди пустити». Після цього вони повісили на вхід свій замок,– там є наш замок і їхній, кодовий."

Про те, що там буде «Креативний квартал» музейників ніхто не повідомив, вони про це дізнались з повідомлень в інтернеті. Михайло Шингельський пригадує:

"Коли ми отримували документи в управлінні охорони  історичного середовища, то пані Онищенко щоразу заявляла «Тільки не облаштовуйте там ресторан!» Я згодом цікавився що собою представляє той «Креативний квартал». Тепер я читаю що там буде антикафе. Тобто тоді нам забороняли, а тепер можна.

До того ж як я зрозумів, що кожна окрема частина "Креативного кварталу" буде фінансуватись окремим інвестором. Коли ж ми звертались до Василя Косіва щодо створення Музею історії техніки, він радив нам шукати одного інвестора який профінансує увесь комплекс."

Нагадаємо, що депутати міської ради затвердили приміщення на вул. Вітовського, 57 і вул. Братів Тимошенків, 4 як об'єкти інвестування у рамках створення "Креативного кварталу".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.