Варіанти,  29 лютого 2016

Володимир Квурт: Винники мають стати містом обласного значення

Розмова з міським головою Винник Володимиром Квуртом.

Володимире Леонідовичу, як з'явилась ініціатива надання Винникам статусу міста обласного значення?

Винники – унікальне місто з багатою історією, чудовою природою та прекрасними людьми. Місто, яке в цьому році святкуватиме 350-ліття надання йому Магдебургського права. Тому не сумніваюсь, що Винники гідно увійдуть у перелік поважних міст обласного значення Галичини.

Але, давайте по-порядку. Три місяці в мене, як мера, і членів моєї команди, пішли на те, щоб, з одного боку, зрозуміти який спадок ми отримали від попередників, а з іншого – на формування найближчих завдань, визначення ресурсів і способів їх досягнення, тобто бюджету 2016 року.

У процесі роботи над бюджетом з'ясувалось, що загальний фонд буде меншим на понад шість мільйонів гривень, ніж минулорічний, зокрема через те, що місто не отримає 25% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Шість мільйонів гривень – велика сума для такого міста, як Винники.

Де-факто, нам прийшлося суттєво урізати видатки, адже інші джерела не можуть в повному обсязі компенсувати ці втрати.

І сталося так тому, що Винники віднесли до міст районного значення. Тобто Винники, а також всі інші міста районного значення, цього року не отримують ці відрахування, в той час, як міста обласного значення, наприклад Львів, отримують 60% ПДФО.

ПДФО – це один з традиційних податків місцевого самоврядування, що не тільки формує фінансову основу міста, але й пов'язує мешканця з містом, дозволяє йому відчути свою причетність до того, що в ньому робиться, а також стимулює до контролю за діями місцевої влади і відповідальності за результати розвитку. Відрахування від цього податку йдуть на благоустрій, прибирання, поточні ремонти будівель, дахів.

Ця ситуація наштовхнула нас на з'ясування питання про статус Винник.

Юристи дослідили документи і встановили, що де-юре Винники не мають жодного статусу, тобто немає відповідних документів про це, а також й відповідного рішення про надання йому статусу міста районного значення. Є лише документ, що визначає обласний статус міста Львова з містом Винниками, селами Брюховичі та Рудно. Тому однозначно ця ситуація потребує законодавчого врегулювання.

Чому саме йдеться про статус обласного значення, а не про районного?

Винниківчани, окрім власної ідентичності, чітко пов'язують себе зі Львовом. Більшість з них працює, вчаться у Львові і, відповідно, сплачують податки в казну Львова. Громада Винник обирає мера Львова та делегує свого депутата у Львівську міськраду.

Львову також делегована частина повноважень громади Винник. Наприклад, установи культури і освіти в Винниках підпорядковуються Львівській міськраді.

Звичайно прикро, що останні шість років міська рада Львова не виділила жодної копійки на їх розвиток. Хоча в процесі підготовки бюджетів на 2016 рік Винники спільно з працівниками львівської мерії розробили пропозиції  щодо модернізації роботи культурних і освітніх закладів на засадах співфінансування.

Ми провели наради, дали роз'яснення, і нам обіцяли підтримати та виділити кошти. Свою частину ми вже виконали та приступили до підготовки проектно-кошторисної документації. Але у бюджеті Львова знову намалювали нуль для Винник.

І сьогодні мені важко пояснити нашим освітянам та працівникам культури таку позицію: чи для Львова освіта та культура не є пріоритетом, чи наш очільник Львова образився на недостатньо високий відсоток голосів винниківчан на виборах в його підтримку. Сумно і соромно.

Насправді не лише Винники, але й інші населенні пункти, що входять в межі великого Львова: Рясне, Рудно, Брюховичі – почувають себе не партнерами Львова, а бідними родичами. Думаю, що це несправедливо.

Якщо задекларовано і прописано в офіційних документах, що ми рівні, то ми повинні такими бути у всьому. Вважаю, мешканці Винник мають право на такий же рівень послуг і таку ж увагу міської влади Львова, як і звичайні львів'яни.

Отримання Винниками статусу міста обласного значення є реальним юридичним кроком у вирішенні цієї проблеми, адже урівняє ці два міста в можливостях.

Тобто надання Винникам статусу міста обласного значення допоможе юридично закласти підвалини рівності між винниківською і львівською громадами?

Це буде перший, на мій погляд, справедливий крок до цього.

Насправді сьогодні проблема співпраці Львова з так би мовити містами-супутниками потребує нових концептуальних підходів до розв'язання. Львів задихається в своїх межах. Йому потрібний реальних простір для розвитку. Але цього простору немає, бо Львів зі всіх боків оточують населенні пункти.

Отож, є два виходи.

Перший підхід: Львів починає агресивно поглинати сусідні міста і села, включаючи їх у свої межі. Не переконаний, що всі до цього поставляться лояльно. Більше того, значна частина сусідніх громад краще за владу Львова дають собі раду з вирішенням інфраструктурних і соціальних проблем мешканців. Тобто вони не бачать стимулів вливатись у більшу громаду. До того ж такий підхід суперечить ідеї реформи децентралізації, а страх, що землю громад тепер ділитимуть львівські достойники, ігноруючи думку громади, несе загрозу серйозних конфліктів.

Другий підхід, який імпонує мені, це перетворення Львова на агломерацію міст, союз громад, які вибудовують свої стосунки на партнерських засадах, тобто засадах рівності, мають узгоджену концепцію і стратегію розвитку, спільні інфраструктурні та інвестиційні проекти. Але для цього потрібна добра воля не лише Винник, потрібний діалог та широка дискусія. Вважайте це ідеєю Великого Львова, який вийде далеко за кільцеву дорогу, запропонує нову модель розвитку цілого регіону, закладе основи економічного процвітання та добробуту наших громад.

Повертаючись до сьогоднішніх реалій, що конкретно громаді Винник дасть обласний статус їхнього міста окрім відчуття рівності з львів'янами?

Суттєве збільшення надхожень до бюджету міста, що дозволить нам пришвидшити вирішення проблем його мешканців, покращити якість їх життя.

Теоретично даний статус дозволить також наблизити до людей ряд важливих полуг через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), які сьогодні вони можуть отримали лише у Львові.

Це також шанс спільно з громадою нарешті покласти край незаконним забудовам, адже місто отримає можливість мати своє відділення архбудконтролю.

Однак я би хотів, щоб громада самостійно вирішила чи це все їй потрібно. Якщо винниківчан задовольняє якість послуг, які вони утримують у Львові, то ми не плодитимемо дублюючі структури у Винниках.

Додам, що Винники зможуть напряму вибудовувати свою співпрацю зі Львівською обласною радою, що дозволить нам оперативніше вирішувати наші проблеми.

Як Ви оцінюєте шанси на успіх даної ініціативи, адже потрібна підтримка обласної ради і парламенту?

Я налаштований оптимістично, адже ця ідея отримала підтримку депутатів Винниківської ради, а також голови профільної комісії Володимира Сагана і голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

Сподіваюсь на підтримку депутатської групи Львівщина в парламенті. Всі політики погоджуються, що Винники необхідно зберегти як місто, яке відіграло важливу роль в історії української Галичини, а також вважають, що Винники мають значний потенціал для розвитку.

Необхідний лише поштовх, і цей поштовх може дати саме отриманням Винниками статусу міста обласного значення.

Потрібен час на проходження відповідних процедур. Як будуть жити Винники в цей період і де будуть брати кошти на розвиток?

Винники будуть розвиватись, хоч і не так швидко, як би нам хотілось, з огляду на обмеженість власних можливостей. Нова команда Винниківської міської ради спільно з громадськими активістами та за активної участі молодих фахівців сформували бачення нашого міста і зараз працюють над проектами його розвитку.

Винники в нашій уяві – це місто комфортного проживання і відпочинку, різноманітного дозвілля, місто приязне до мешканців та гостей. Задля досягнення цієї мети нами сформовані пріоритети, досягнення яких отримали відображення в бюджеті розвитку міста на 2016 рік.

Йдеться перш за все про те, щоб зробити наше місто всебічно безпечним для його мешканців і гостей. Ми плануємо за рік повністю модернізувати освітлення вулиць у Винниках на базі ЛЕП-світильників, а також каналізувати понад 70 відсотків житлового фонду міста, тобто зробити Винники екологічно чистим і безпечним містом. Ми вже затвердили програму каналізування Винник на 2016-2018рр.

Триває розробка довготривалої стратегії розвитку Винник, де за основу буде покладено використання його природного і історичного потенціалу. Вона буде винесена на обговорення громади. Сподіваюсь, донести її пріоритети до кожного винниківчанина. Адже відчутно, як поступово повертається їхня довіра і підтримка, їх інтерес до розвитку рідного міста. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.