Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівська міська рада

Понеділок, 29 лютого 2016, 14:55

Громадськість вимагає публічних обговорень бюджету розвитку Львова-2016

Львівська міська рада

Громадська організація «Комітет виборців України» вимагає від Львівської міської ради проведення відкритих публічних обговорень бюджету розвитку міста 2016.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив керівник проекту «Відкритий бюджет міста» Роман Кошовий, передає кореспондент «Варіантів».

«Ми звертаємося до міської ради з проханням провести публічне обговорення бюджету розвитку Львова на 2016 рік. Він власне є тією частиною великого бюджету, де депутати можуть найбільше продемонструвати свою політичну і депутатську волю», – зазначив Роман Кошовий.

За його словами, депутати міськради голосували за прийняття цьогорічного бюджету розвитку Львова попередньо ознайомившись із зовсім іншими цифрами.

«Депутати проголосували за бюджет розвитку Львова, і відразу протягом ночі ті цифри, які вони бачили, замінили на інші. Таким чином відбулось порушення багатьох регламентних процедур», – розповів Роман Кошовий.

Як зазначив голова фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук, перед прийняттям бюджету розвитку міста всі депутати були ознайомлені з даними, адже комісії міськради вносили свої зауваження до документу, щоб збалансувати видатки і доходи.

«Проте у бюджеті не зазначено пріоритетних напрямків фінансування. Тож першочергово потрібно визначитись із найважливішими проблемами у місті, а також на що у нас є кошти, а на що немає», – наголосив Валерій Веремчук.

Як зауважив Роман Кошовий, депутати отримали проект бюджету за добу до голосування, а згідно з чинним законодавством його потрібно було публічно розмістити за 20 днів до голосування, аби і депутати, і громадськість могла ознайомитися із документом. Відтак «Комітет виборців України» вимагатиме від Львівської міськради вчасно оприлюднювати документацію такого роду.

«Також наші експерти працюють над механізмами та елементами запровадження партисипативного бюджету, який дасть змогу долучати мешканців міста до бюджетного процесу. Це буде можливістю для Львова проявити свою демократизацію, адже у багатьох моментах ми вже починаємо відставати», – підкреслив Роман Кошовий.

Як заявили учасники прес-конференції, з 2014 року громада Львова почала виявляти неабияку цікавість до бюджету міста та власне до об’єктів фінансування.

«Наразі ми маємо дуже непрозорий механізм визначення тих об’єктів, на які виділятимуть кошти із бюджету розвитку міста. Ми уже розробляємо чіткі критерії, згідно з якими варто обирати той чи інший об’єкт, аби цей процес викорінити із політичної площини та якихось депутатських домовленостей», – заявила член фракції «Української Галицької партії» Юлія Гвоздович.

Найбільшою проблемою до цьогорічного бюджету розвитку Львова є його «надуття». Тобто у дохідній частині бюджету вказують завищену суму, аніж вона виявиться насправді.

«Ми прекрасно розуміємо, що написати на папері і заробити гроші – це дві різні речі. І найважливішим є те, що ми знову переходимо у режим ручного управління, коли саме чиновник вирішуватиме, яку дорогу чи школу ремонтувати, а яку ні, оскільки грошей на все не вистачить», – наголосив  голова комісії з фінансів та планування бюджету Львівської міськради, член фракції «Свобода» Яромир Самагальський.

Отож, Комітет виборців України вимагає провести публічні обговорення бюджету розвитку Львова 2016, на яких спільно з депутатським корпусом з’ясувати всі нюанси та фінансові питання, що цікавлять громадськість.

Нагадаємо, 1 лютого виконавчий комітет Львівської міськради прийняв бюджет розвитку Львова на 2016 рік, згідно з яким левову частку коштів передбачено сферу культури у зв’язку з отриманням статусу «місто літератури ЮНЕСКО».

Загалом у бюджеті розвитку міста передбачено 1 200,1 млн грн.

Довідка

Партисипативний бюджет – так званий «громадський бюджет», який дає змогу мешканцям впливати на розподілення коштів з бюджетів своїх міст. Сьогодні його практикують до півтори тисячі населених пунктів по всьому світу.

В Україні ж Черкаси, Чернігів та Полтава взяли участь у проекті польсько-української фундації співпраці PAUCI, у межах якого створили власні громадські бюджети.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.