Зміст статті

24 березня 2016

Як стати йогом

або (світ) може бути інакшим

У кожного з нас було таке: відзавтра почну нове життя, буду відчувати по-іншому, думати, сприймати, мої дії стануть продуманішими і все навколо зміниться,адже кожен напам'ять завчив – навколо тебе те, що заслужив.

Проходить день, два, місяць (ті, хто дотягнув)і робиш собі поблажку, таку малесеньку, не страшно ж один раз. І пропав.

Знову падаєш у стан, з якого так хотів вирватись, і вже тобі добре, затишніше.

Твоя зона комфорту, яка вже почала розширюватись, розвалюватись зсередини, знову стягується в суцільну кулю.

Якщо пошукати поза зоною свого комфорту, то можна знайти багато людей, які змогли відтворити цей сховок!

Змогли перетворити своє життя на взірець, на місію. вони як каталізатор для суспільства. Дивишся, і розумієш, є що робити з собою.

Балакхілья Дас

Такою людиною є Балакхілья Дас – всесвітньовідомий знавець ведичної філософії, йоги та медитації.

Американець, який не любить ярлики, і не бачить в них сенсу.

Якщо його спитати кільки йому років, він відповість, що роки має тільки його тіло, а не він сам. Ця людина має унікальне бачення.

Балакхілья Дас сприймає кожного з нас як окрему душу, в тілесній оболонці. Це тіло як костюм, просто одяг, на який ти вдягаєш ще одяг.

Балакхілья Дас несе філософію ненасильства та здорового способу життя.

Ось що він сам про це каже: "До цієї філософії істини я прийшов непрямим шляхом. Я зацікавився хатха-йогою, щоб вдосконалити свої заняття серфінгом, який в той час, у 1969 р, був змістом усього мого життя.

Користь хатха-йоги відразу стала помітною, і я почав заглиблюватися у філософську суть йоги. Черпаючи знання з книг, я почав практикувати деякі прості техніки медитації, перейшов на вегетаріанське йогічне харчування і почав проводити більше часу в глибоких роздумах над сенсом життя.

Все своє життя я багато подорожував, але, з моменту мого знайомства з йогою, я почав подорожувати всередину себе. Завдяки цьому моє життя, як всередині так і зовні, стало спокійнішим та затишнішим. Ефект виявився дуже позитивним.

У 1971 році мені неймовірно пощастило – я зустрів своїх Вчителів. Під їх досвідченим керівництвом я отримав древню мудрість бхакті-йоги і продовжую слідувати їй до сьогодні.

Якою чудовою була ця подорож, як вона мене наповнила! Але ця подорож була вертикальною подорожжю для душі, а не просто звичайною горизонтальною мандрівкою цим світом".

Якщо відкинутти сві наші намагання бути оптимістами, то зрозуміло, що в нашому світі багато страждань, і зазвичай вони створюються від діяльності нашого розуму.

Чи помічали ви те, що ви не розум, а той, хто спостерігає за ним? Як це перевірити? Просто змусьте його думати про щось, а потім не думати ні про що. Вдається, правда?

Але виходить недостатньо добре, адже ви не зможете не думати ні про що довгий час, зразу напливуть якісь вибіркові картинки та спогади, про які ви не мали наміру згадувати.

Подумайте про свої бажання. Наше тіло постійно щось хоче. Ви скажете, що їжа це необхідність життя, – я погоджусь.

Але смакова різноманітнісь, це вже забаганка. Мозок присилає вам смаковий та зоровий спогад про шоколадний торт, і ви відчуваєте, як сильно вам хочеться його з'їсти, і біжете за шоколадкою, хоча тільки що поїли. І таких прикладів безліч.

Свій розум можна навчитись контролювати, це зробити досить важко,але можливо. Цього прагне кожен справжній йог. Цього досяг Балакхілья Дас.

Він зробив е завдяки простої на перший погляд практики – мантра-медитації.

"Мантри або трансцендентні звуки мають велику силу. Вони взмозі звільнити нас він тривог та розвити любов в нашому серці. Доторкаючись до таких звуків, ми отримуємо неймовірну користь".

Про що людина повинна думати в той час, як повторює мантри? Як можна відволікти свою увагу від сторонніх думок? Навколо відбувається стільки всього і розум постійно думає про щось матеріальне.

"Це залежить від медитації. Всі типи медитації різні. Існує багато різних видів медитації. Вони приносять різні результати. Але ми практикуємо мантра-медитацію і навчаємо її.

І тому я відповім на це питання з точки зору того, яка користь від мантра-медитації. Які зміни відбуваються в людині, яка практикує мантра-медитацію?

Мантри – це духовні звуки, трансцендентні звуки. Вони мають духовну силу, духовну міць. Тому вони здатні змінити нас, насправді очистити нас. Це очищення змиває матеріальний бруд з нашої свідомості, розуму і серця.

Всі ті ілюзії, про які я згадував раніше: "Я найголовніший", "Я особливий". Все це – ілюзії, які потрібно забрати. Коли людина повторює мантри – ці ілюзії поступово зникають. Ілюзія "Я просто матеріальне тіло" – дуже потужна. Це ілюзія, під впливом якої ми всі знаходимось.

Це неправда. Я не матеріальне тіло. Я особистість, яка знаходиться в тілі. Мені необхідно зменшити і зрештою позбутись цієї ілюзії і замінити її істиною про те, хто я насправді.

Завдяки повторенню мантр, це поступово відбувається. Розпочинається процес істинного самоусвідомлення душі.

Зважаючи на це, як побічний результат, розум ставатиме спокійнішим, умиротворенішим. Всілякі тривоги, які я зараз, можливо, переживаю, зменшаться і зрештою можуть зникнути.

Мої бажання можуть змінитися, я зможу позбутись безлічі прив'язаностей і бажань, пов'язаних з чимось у цьому світі, бажань, які, насправді, шкідливі для нас. Я звільняюсь від цих перешкод, цього забруднення. І тому моє життя стає значно легшим, багато труднощів зникають з нього.

Всі результати тільки позитивні. У мантра-медитації немає нічого негативного. Ми бачимо це на прикладі незліченної кількості людей.

Ми самі відчули це і сподіваємось, що інші також зможуть це відчути, оскільки це є дуже сприятливим як для самої людини, так і для її оточення.

Мантра-медитація – це двері в інший світ, світ чистої любові, гармонії та справжнього щастя. Цей світ – не географічне місце, це стан свідомості.

Не варто намагатись потрапити туди влисними силами, можна подорожувати на кораблі древніх мантр.

Балакхілья Дас радить спробувати, адже ви нічого не втрачаєте. Можливо це саме той затишок, який Ви давно шукали.

Автор: Дарія Мельничук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.