Ярослав Дністровський,  6 квітня 2016

Стрілковичі під прицілом

На цьому дитсадочку піарились всі, кому не лінь.

Віктор Шемчук, який у травні 2013 року очолював Львівську ОДА, перерізав червону стрічку, кілька політиків, які в той час балотувались до Верховної Ради, запіарились, проспонсорувавши дитячі майданчики для садочка.

Сам дитячий садочок було визнано кращим в області.

Не пощастило лише архітектору, який проектував його будівництво. Ігор Подоляк, керівник архітектурної майстерні "Марко" досі має клопоти із Самбірською прокуратурою, яка попри те, що садочок давно функціонує, шукає в його діях кримінал.

Отож вирушаємо в село Стрілковичі, що неподалік від Самбора. Від районного центру це село відокремлює лише залізничне полотно.

Аби з'ясувати суть справи, йдемо найперше у сільську раду. Однак будівництво дитячого садочка велось ще за попереднього голови Наталії Хробак, однак зараз вона на пенсії.

Нового сільського голови також немає на місці, а секретар сільради Марія Герчак рекомендує звернутись у дитячий садочок – мовляв, вони в курсі.

У дитячому садочку історія приблизно та сама – нова завідувачка Тетяна Дідун каже, що вона тут працює недавно – повернулась після декретної відпустки, тож з подробицями конфлікту "між сільським головою та підприємцем докладно не знайома", втім охоче погоджується провести екскурсію дитячим садочком.

"У нас тут 80 дітей у 4 групах, переважно із Стрілкович та сусідніх сіл, однак також приймаємо дітей із Самбора – тут неподалік є крайня вулиця у місті, тож деяким батькам зручніше водити сюди своїх дітей".

Садочок красивий та охайний, чималий, двоповерховий корпус, душові кімнати, власна пральня, підігрів підлоги для найменших. "Зараз наші дівчата самі перуть та прасують постіль, так що теперішнім станом дитячого садочка ми задоволені" – каже завідувачка.

Також з'ясовується що тут вона працювала і перед декретною відпускою. "Садочок в Стрілковичах був ще за колгоспних часів, а коли колгосп розпався, то разом з ним занепав і дитячий садочок, він перетворився на руїну, тут росли дерева" – пригадує пані Тетяна.

Однак часи змінились, залучили кошти громади, обласного бюджетів, і таки садочок відбудували.

"Можливо там і були якісь конфлікти між сільським головою і підприємством, яке займалось будівництвом, однак нас це обходило стороною" – каже. "Кажуть, що там була кримінальна справа, недоробки в ході будівництва – ви про це щось чули, можливо був якийсь брак, вам доводилось ремонтувати після будівельників?" – "При мені такого не було. При мої попередниці – не знаю, але якби таке було б, то я б знала".

Тим часом у Самбірській прокуратурі продовжують наполягати – порушення під час будівництва були.

На жаль, зустрітись з прокурором району Михайлом Дицьким не вдалось – він перебував у відрядженні, однак із журналістом охоче поспілкувався його заступник Олег Макар: "На момент ревізії не було виконано робіт на 300 тисяч. Гроші перераховано, а робіт немає" – заявив пан Макар.

Те, що зараз у дитячому садку не мають претензій до будівельників, на думку прокурора ще нічого не означає: "Це ще треба встановити, хто що робив, сільська рада стверджує, що чимало робіт виконували батьки. Це все відображено в документах, а деякі є в показах" – говорить Олег Макар, і додав на завершення: "Якщо справа матиме судову перспективу – ви зможете з нею докладніше ознайомитись".

Тим часом є й третій погляд на цю справу – з позиції архітектора. Коли у 2008 році Ігор Подоляк та його його фірма "Марко" виграли у 2007 році тендер на реконструкцію дитячого садочка у Стрілковичах, спочатку, як кожен підприємець зрадів великому контракту.

Однак згодом з'ясувалось, щ охоча новобудова фінансувалась одразу з кількох бюджетів, однак з грошима було тяжко – саме тому будівництво йшло кілька років.

Гроші надходили невеликими порціями, тож значну частину матеріалів йому доводилось купувати за власний кошт, і лише згодом отримувати відшкодування, саме тому довелось скласти понад десяток актів про виконані роботи: купила майстерня цеглу, змурували частину поверху – склали акт, заплатили кошти. Купили вікна – знову акт і відшкодування. І так, аж поки на даху дитсадочка не з'явилась квітка. Те, що у будівництві садочку брали участь мешканці села – теж правда, каже Ігор Подоляк.

Аби пришвидшити роботи він окрім власних робітників сформував бригаду із місцевих мешканців: "Але вони були в мене на роботі, отримували зарплату". Ну і те, що батьки могли збирати гроші "на дитячий садочок" теж, на його думку цілком ймовірно: "можливо вони збирали гроші на фіранки, можливо, на меблі, можливо ще на щось, але до будівництва це не має ніякого стосунку, я робив те,що було в проекті" – каже архітектор.

І хоча вже минуло три роки, в країні відбулась революція, в області змінились кілька губернаторів, а в самому селі – новий сільський голова, Самбірська прокуратора досі вважає цю справу перспективною.

фото: maps.google.com.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.