Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Закон про мову

Понеділок, 23 липня 2012, 10:55

Янукович підпише мовний закон протягом місяця - джерело

Закон про мови буде підписаний новим чи старим спікером парламенту в перших числах серпня, а до 20 серпня – президентом. Про це повідомило газеті "Сегодня" джерело в керівництві Партії регіонів, пише УП.

За словами "регіонала", питання підписання закону Віктором Януковичем було вирішене ще в травні, коли лідери Партії регіонів ухвалили рішення щодо його розгляду у Верховній Раді.

"Затримка сталася через непослідовність Литвина, але до кінця липня питання буде вирішено: Литвин або підпише, або поступиться місцем тому, хто підпише", - стверджує джерело.

За словами джерела в керівництві ПР, розглядається варіант, коли одночасно з підписанням закону про мови президент внесе до парламенту законопроект про його зміни, де будуть пом’якшені вимоги до держорганів у регіонах щодо дублювання документації на регіональні мови.

Але ключові норми закону – про гарантування права на вибір мови в дитсадках, школах і вузах, а також про вільний вибір мови ведення бізнесу (включаючи ЗМІ й рекламу) залишаться незмінними.

Політологи також вважають, що президент підпише закон.

"Непідписання буде подвійною поразкою: опозиція оголосить, що домоглася цього своїм тиском, а прихильники Януковича відвернуться від нього", - каже Михайло Погребінський.

На його думку, половинчаста позиція Януковича в питанні закону про мови може нівелювати позитивний ефект в очах виборця Півдня й Сходу.

Вадим Карасьов також вважає: "У випадку непідписання президент остаточно підірве свої позиції на Півдні й Сході".

"Правда, швидше за все, це рішення (підписати закон) буде ухвалено в пакеті, наприклад, із законом про захист української мови", - вважає він.

У той же час Карасьов упевнений, що Партія регіонів із законом про засади державної мовної політики виграла тактично, але програє стратегічно: "Регіонали небагато виграють від нього на цих виборах, але назавжди втратять підтримку україномовної інтелігенції".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.