Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛКП "Львівводоканал"

Понеділок, 18 квітня 2016, 16:57

Львів є найбільшим забруднювачем Західного Бугу, – Білоус

ЛКП "Львівводоканал"

Сьогодні у міській раді відбувся круглий стіл на тему: "Двадцять причин смороду у Львові".

Про це передає кореспондент Варіантів з місця події.

Відтак сьогодні голова комісії з питань екології Львівської облради Андрій Білоус заявив, що наявність смороду у Львові свідчить про те, що у місті існують як великі екологічні проблеми, так і неефективна організація роботи інженерного господарства.

"Всі каналізаційні стоки міста впадають у Полтву, з неї вода потрапляє у Західний Буг, яка, в свою чергу, забезпечує водопостачання Варшави. Україна попідписувала цілу купу міжнародних зобов’язань стосовно дотримання якості води. А натомість Львів є найбільшим забруднювачем Західного Бугу, адже скидає у річку 36 мільйонів кубометрів недостатньо очищеної води", – зазначив Андрій Білоус.

Як зауважив головний технолог ЛКП "Львівводоканал" Микола Одуха, підприємство намагається максимально налагодити проблему смороду в місті, використовуючи якнайефективніше тих 20 мільйонів гривень, які виділила цьогоріч міськрада.

"Цього року ми замінюватимемо аварійні труби по місту, шибери, що згнили, і які, відповідно, не можуть ефективно регулювати поступлення стоків у різні секції, замінюватимемо обладнання первинних відстійників. Також проведемо каналізування тих вулиць, які ще не мали виходу до каналізаційних стоків", – розповів Микола Одуха.

Втім, навіть ці роботи не забезпечать зникнення смороду у Львові. Позбутися неприємного запаху може повна реконструкція міських водомереж. А для цього потрібно, за словами Миколи Одухи, понад 100 мільйонів євро.

"Я розумію, що Львівводоканалу бракує коштів на реалізацію тих чи інших заходів. А значить, міській раді потрібно першочергово орієнтуватися на вирішення проблем діяльності ЛКП. Чесно кажучи, мене дивують пріоритети при перерозподілі коштів із бюджету розвитку міста, який є просто величезним – 1,6 мільярд гривень. В пропорції з ним виділені 20 мільйонів на усунення проблем у водоканалі – просто копійки", – зауважив Андрій Білоус.

За його словами, цьогорічні бюджети розвитку Львівської області та екологічний разом складають 100 мільйонів гривень. І 10 мільйонів гривень із нього вже скерували на усунення екологічних проблем.

"Цього року ми виділяємо кошти на Сокаль, який теж частково забруднює Західний Буг, на Рава-Руську. Ми намагаємося виділяти кошти по максимуму на ті екологічні проблеми, що існують в області. А Львів до таких тем просто байдужий. Це злочинна байдужість, і я підозрюю, що незабаром можуть виникнути її міжнародні наслідки, зокрема від польських партнерів", – підсумував Андрій Білоус.

Зазначимо, Варіанти в межах проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" проввели розслідування щодо занедбаного стану каналізаційної мережі Львова. Детальніше про це можна дізнатися тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.