Петро Яцишин,  27 квітня 2016

Переведи мене через тротуар

Європейський Львів – місто, в якому на кожному кроці порушуються права однієї з найбільш масових категорії його мешканців – пішоходів.

Про те, що переходити дорогу у місті небезпечно навіть на пішохідній "зебрі", годі й писати, бо інформаційні стрічки ледве не щодня рясніють повідомленнями про збитих на ній мешканців міста (добре, що не дорогих туристів).

Але все частіше у Львові стаються випадки, коли автомобілі збивають людей прямо на тротуарі, тобто на території, що повністю належить пішоходам і є безпечною згідно всіх законів і правил руху.

І ось тут перша помилка, адже якщо уважно ознайомитись з Правилами дорожнього руху, то, виявиться, що тротуар не належить лише винятково пішоходам.

Автомобілісти, користуючись винятками і неузгодженістю пунктів ПДР, вважають тротуар є природнім продовженням проїжджої частини, на якій їм давно вже у цьому місті тісно (а у Львові ще ж є секта свідків велосипедної доріжки імені Шміда).

 

Побожна влада Львова ніколи особливо не напружувалась і навіть не наполягала на тому, що проблема наведення порядку на тротуарах, цей мізер у порівнянні з важливими державними справами, є хоч у якомусь пріоритеті для неї.

Закономірно, що львівські пішоходи розпочали самі боротися за свої права і тут хоча б варто згадати про ще нещодавно популярну ініціативу "Дайте пройти!" Але от проблема: будь-яка ініціатива, що лише на мить стає популярною у Львові, відразу же забовтується у соцмережах, потопає у флеш-мобах і безрезультатно помирає.

Боротьба за права пішоходів у Львові стала сьогодні винятково справою самих пішоходів-ентузіастів. І Варіанти спробували допомогти їм у цій нелегкій справі.

Вранці 3 лютого 2016 року на вул. Івана Франка 61, тобто практично у центрі Львова, позашляховик SsangYong Actyon паркувався на тротуарі і скоїв наїзд на жінку. Потерпіла отримала травми середнього ступеня тяжкості.

За фактом ДТП відкрили кримінальне провадження, і вже під час розслідування слідчий повідомив що, виявляється, у цьому місці на тротуарі облаштовано офіційну паркову для автомобілів, і про цей доконаний факт свідчить знак "Місце для стоянки".

Знак цей чомусь розміщено так, що помітити його можуть тільки водії, а от пішоходів про нього навіть ніхто не попереджав.

Варіанти звернулися з офіційним запитом до Львівської міськради і отримали відповідь, що департамент житлового господарства та інфраструктури не укладав жодного  договору на облаштування парковки.

Разом з тим, міськрада натякнула на те, що контроль за виконанням Правил дорожнього руху, в частині паркування транспортних засобів, покладено на Управління патрульної служби МВС у Львові.

Варіанти звернулися на гарячу лінію 112, яку так рекламував голова Львівської ОДА Олег Синютка, з проханням прояснити ситуацію щодо паркування на тротуарі на вулиці Івана Франка 61, та зняти знак "Місце для стоянки", якщо він є незаконним.

Минуло достатньо часу, поки наше звернення блукало коридорами влади, але нарешті воно потрапило в патрульну службу поліції міста Львова.

Поліцейський Андрій Крутий, після спілкування з журналістами, розібрався в деталях справи, і запевнив нас, що знак на Франка, 61 облаштовано з порушенням правил, а отже поліція береться за те, щоб його демонтувати.

Непомітно минав час, Львів благочинно увійшов у Великий піст і вже навіть готується святково вийти з нього з християнським поцілунком, але на вулиці Франка усе традиційно без змін.

Варіанти вкотре потурбували Андрія Крутого, який був подивований, почувши, що стоянка на Франка, 61 продовжує діяти, адже синій знак "Місце парковки" все ще прикрашає одну із колон будівлі. Тим більше, що в нього на руках є офіційний лист від Галицької адміністрації Львова про те, що роботи з демонтажу знаку успішно виконано.



З офісу Олега Синютки (тим більше з офісу Андрія Садового) більше ніхто не телефонував і не допитувався про те, чи задоволені ми їх реакцією на наше звернення. 

Просто безвідповідальна влада Львова вже традиційно бреше не стидаючись там, де безсила навести елементарний порядок і забезпечити безпеку мешканців міста.  

Далі і нижче сьогоднішні фотографії паркування та знаку "Місце для стоянки" на вулиці Івана Франка, 61.

 

 

 

Смачної паски і запашної ковбаски, люба галицька владо!

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.