Наталя Антонишин,  6 травня 2016

«Боднарівка»: унікальний досвід переробки ртутних ламп у Львові

"Боднарівка"

Львівське комунальне підприємство «Боднарівка» – єдиний завод в Україні, що безпечно переробляє ртутні лампи.

Вчора на Львівщину завітав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. Обов’язковим пунктом у його робочому візиті стало комунальне підприємство «Боднарівка», що без шкоди для довкілля переробляє ртутні лампочки.

Завод працює з кінця січня, і впродовж цього часу львів’яни вже здали понад 5000 ламп на переробку. За допомогою спеціальної техніки шведського виробництва підприємство може безпечно обробляти ртутні лампочки.

«Це екологічно безпечна лінія переробки ртутних ламп. В процесі окремо відділяють складові самої лампи, тож на виході ми отримуємо металічну ртуть, адже у лампочці вона є у вигляді пари. Відтак ми маємо дистилятор, який переводить цю пару у металічну ртуть. Потім у спеціальних ємкостях передаємо її на подальше використання українським підприємствам чи остаточне знешкодження», – розповів начальник управління екології та благоустрою Львівської міськради Андрій Галушка.

За його словами, наприкінці обробки такої продукції на «Боднарівці» також отримують метал, скло та фарфор. Всі ці речовини є абсолютно безпечні, відтак їх можна використовувати як вторинну сировину.

Більше того, на Львівщині існує чимало підприємств, які зацікавлені у купівлі таких продуктів переробки. Тож на них як на вторинну сировину існує чималий попит на ринку всієї України.

Без шкоди довкіллю й здоров’ю працівникам опрацьовувати ртутні лампи «Боднарівці»  дозволяє замкнута система виробництва.

«Збір, транспортування, зберігання й переробка ртутних ламп відбуваються у закритому циклі. «Боднарівка» є чи не єдиним підприємством в Україні, що володіє таким замкнутим циклом із переробки лампочок»,  – зауважив Андрій Галушка.

На підприємстві за годину переробляють близько двох сотень кілограмів ртутних ламп. Після їхнього подріблення, уламки потрапляють до сита, де їх сортують, а згодом, проходячи далі по лінії, спеціальні магніти відділяють залізні елементи від скла.

Керування технікою є повністю автоматизованим. На кожному етапі просування лампи по установці встановлено датчики. Якщо десь виникає неполадка, то працівник відразу на екрані побачить місце, де саме вона виникла.

Варто зазначити, що ртутні пари, які містяться у лампах, при розгерметизації не потрапляють у повітря, адже вони проходять по установці під тиском на вихідну позицію. А там установлено спеціальні фільтри, які забезпечують чистку повітря від ртуті. Відтак назовні виходить лише чисте повітря. 

Сьогодні «Боднарівка» працює не на повну потужність, оскільки не може отримати ліцензію на поводження із небезпечними відходами.

«Як тільки приймуть ліцензійні умови, відразу будемо виходити на підприємницьку діяльність. Тож збиратимемо ртутні лампи не тільки по підприємствах на заході, а й по всій Україні. Більше того, я переконаний, що наша установка є екологічно безпечною, тому держава повинна нас підтримати», – додав Андрій Галушка.

Оглянувши потужності «Боднарівки», Міністр екології Остап Семерак пообіцяв допомогти підприємству отримати ліцензію на здійснення підприємницької діяльності.  За його словами, вже впродовж двох місяців заводу повинні надати всі дозволи.

«Оформлення ліцензійних сертифікатів на переробку різних відходів тепер стане прозорим. Адже раніше, я вважаю, такі процедури супроводжувались підтримкою корупційних схем. Як Міністр я вважаю такі речі неприйнятними», – підкреслив Остап Семерак.

Також він додав, що спеціальна робоча група вже готує новий проект постанови про ліцензійні умови. Відтак упродовж двох місяців у Кабміні повинні його затвердити, а це, в свою чергу, відкриє дорогу для ліцензування різних підприємств, зокрема й для «Боднарівки».

Остап Семерак наголосив, що таке унікальне львівське підприємство є дуже гарним стартом для України.

«В Україні немає обладання, що утилізовувало би весь спектр відходів, який продукує вітчизняна економіка й саме суспільство. Тому ця унікальна техніка –яскравий приклад того, як можна працювати у цьому напрямку. Ще зовсім нещодавно у нас не було технології переробки ртутних ламп. Тепер вона у нас є, і це дуже потішний факт», – закцентував Остап Семерак.

Зазначимо, завод «Боднарівка» побудували у межах програми транскордонного співробітництва Україна – Польща – Білорусь із залученням коштів Євросоюзу.

Сьогодні там працює лише двоє осіб. Такої кількості робітників на підприємстві достатньо, оскільки сама лінія переробки є максимально автоматизованою.

Всі небайдужі до навколишнього середовища львів’яни можуть приносити використані лампи й батарейки щоп'ятниці та щосуботи до спеціально облаштованих машин. Час та місце розташування таких автівок у місті протягом травня-червня можна переглянути тут.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.