Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Руслана

112.ua

П'ятниця, 6 травня 2016, 14:22

Руслана зберігатиме Карпатські ліси за 14 млн євро

Руслана

За 14 мільйонів ґрантових коштів в Україні розвиватимуть природно-заповідні фонди національних парків.

Про це вчора повідомив під час свого візиту на Львівщину Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

До заповітного фонду України залучатимуть праліси та вікові ліси у межах спільного проекту з Німеччиною. На його реалізацію остання виділила 14 мільйонів євро.

Відтак до збереження українських Карпат долучилася й співачка Руслана.

«Ми є маленьким прикладом для всіх українців. Ми зможемо довести, що якщо  справді чогось хочемо, то ми в силах це виконати. Не залежно від того, чи хтось працює в кабінеті, чи на сцені. Якщо нам болить Україна, якщо нам болять Карпати, ми повинні зберегти їх за будь-яку ціну»,  – зазначила Руслана під час скайп-включення на нараді Міністра екології з керівниками дев’ятьох природних парків Західної України.

Сьогодні на території держави фахівці зафіксували 80 тисяч гектарів пралісів та вікових лісів. В Євросоюзі ці види рослин перебувають під охороною ЮНЕСКО.

«Збереження пралісів та вікових лісів – один із основних елементів збереження самих Карпат, а також боротьби із незаконною рубкою дерев. Нам потрібно якнайшвидше передати ці землі у підпорядкування національних парків, щоби праліси та вікові ліси потрапили під державний контроль та захист», – розповів Остап Семерак.

За його словами, до кінця року планують погодити території лісів, які зараз використовують лісгоспи та органи місцевого самоврядування. Це зробити нелегко, адже  місцеве самоврядування часто протистоїть приєднанню таких земель до національних заповідників.

Більше того, лісові господарства тепер нараховують природним паркам та заповідникам грошові компенсації за передачу лісів у заповідні фонди. Зазвичай це роблять, аби зупинити передачу земель і залишити їх у власності лісових господарств.

«Якщо ліс передається від користувача, який здійснює промислову заготівлю лісу до користувача, що здійснює державний захист, то держава від цього збитків нести не може. Це ж очевидно. Держава від цього навпаки відчує екологічний, природний, ресурсний й фінансовий баланси», – пояснив Остап Семерак.

Загалом у межах проекту території пралісів вікових лісів приєднають до дев’яти національних природних парків. Перші на черзі – природний заповідник «Горгани» та Карпатський біосферний заповідник.

Зазначимо, основною метою поїздки Міністра екології на Львівщину була перевірка незаконної вирубки лісів. Відтак через їхнє масштабне знищення Семерак анонсував велику реформу екологічної інспекції.

«Те, що мені вдалося побачити на схилах Карпатських гір, мене дуже вразило. Це хижацьке бездумне вирубування у тотальних розмірах. Думаю, Україна стоїть на порозі тотальної реформи екологічної інспекції. Адже вона, на жаль, не виконує функції контролюючого природоохоронного органу», – підсумував Остап Семерак.

Більш детально про незаконну вирубку Карпат можна прочитати у розслідуванні Варіантів тут

У галереї – фото вирубки лісів у Сколівському та Старосамбірському районах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.