Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пам'ятник Степану Тудору, Львів

zaxid.net

Понеділок, 9 травня 2016, 11:33

Поліція затримала двох невідомих під час спроби демонтажу пам'ятника Тудору у Львові (ОНОВЛЕНО)

пам'ятник Степану Тудору, Львів

Сьогодні у Львові, на площі Маланюка за спробу спротиву поліція затримала двох невідомих юнаків, які приймали участь у акції по знесенню пам'ятника Степанові Тудору. 

Про це повідомив голова ГУ Національонї політіції у Львівській області Дмитро Загарія на брифінгу.

Близько 40 осіб у балаклавах сьогодні ранком спробували демонтувати пам’ятник Тудору у центрі Львова.

«Поліції вдалось зупинити молодиків. Були намагання силового протистояння. Два учасника демонтажу здійнили спротив поліції, за що і були затримані.  
Особи затриманих встановлюються,» – розповів Загарія. 

Як повідомив Відділ комунікації ГУ Національної поліції у Львівській області, один із затриманих мав при собі пристрій для відстрілу гумових куль «Флобер». Під час подій двоє працівників поліції отримали травми. Їм була надана медична допомога.

Як повідомило джерело "Варіантів", у дворі будинку на вул. Чайковського, 17 між учасниками незаконного демонтажу та правоохоронцями відбулась розмова. За словами міліціонерів демонтаж пам'ятника саме 9 травня є провокацією.

Вандалам вдалось відбити кілька плит з постаменту, на якому встановлено бюст.

Зруйнована тумба

Нагадаємо, що у березні міськрада оприлюднила плани демонтажу пам'ятника Тудору і перенесення його у музей. А згідно із розпорядженням міського голови Львова Андрія Садового №27 від 19 лютого цього року, Галицька районна адміністрація має здійснити демонтаж меморіальної таблиці О. Гаврилюку та С. Тудору з фасаду будинку №48 на вул. П.Дорошенка та передати її до Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія Терору".

Степан Тудор (1892-1941) — український письменник-комуніст, публіцист і політичний діяч у Галичині, філософ.

Представник Львівсько-Варшавської школи філософії, доктор філософії. Депутат Українських Народних Зборів Західної України у Львові у жовтні 1939 року.

Пам'ятник Тудору у Львові встановили в 1979 році, скульптор Дмитро Крвавич, архітектор Мирон Вендзилович. 

 

Фото: Ігоря Зінкевича, Варта1

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.