Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Пагорб Слави

Понеділок, 9 травня 2016, 13:15

9 травня у Львові: свято і фашизм

Пагорб Слави

Сьогодні, 9 травня, на Пагорбі Слави та Марсовому полі свято, яке також не обійшлося без розповіді про український фашизм.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів із місця події.

Сьогодні, 9 травня, на Пагорб Слави та Марсове поле прийшли ветерани, їхні діти та родичі, аби вшанувати пам’ять воїнів, що віддали своє життя у боротьбі з нацизмом.

Львів’яни поклали квіти на могили загиблих воїнів, ділилися спогадами про Другу Світову, а також молилися.

Всі вони зауважували, що цей день для них є великим святом.

«Ми народились під час війни: хтось у 1944-му, хтось 1943-му. Наші батьки були свідками цих подій і, звичайно, розказували нам про війну. Знаючи все те, що пережила Україна і Львівщина зокрема, сьогодні ми дуже радіємо, адже знаємо, як тоді вивозили людей у концтабори, як нашу землю німці вивозили. Тож ми не можемо не радіти від звільнення. Якби не було цієї перемоги, то концтабір сьогодні був би для всіх слов’ян», – розповіла 72-річна п. Наталія.

«Я належу до того покоління, для якого 9 травня – свято. Мій батько воював, звільняв Дрезден, мати була медсестрою на фронті. Для мене цей день стоїть на рівні з Пасхою», – зауважила донька ветеранів, що не представилась.

Також жінка скаржилась, що за час незалежної України зруйнували експозицію музею Другої Світової війни.

«Це фашисти зараз діють. В нашій країні зараз фашизм. І я не боюся цього казати», – додала вона.

Під час урочистих подій на Пагорбі Слави та Марсовому полі правопорядок охороняли сотні поліцейських. При вході вони перевіряли особисті речі львів'ян. 

«Щоб оберегти громадян від небезпеки, працівники поліції здійснювали огляд особистих речей. Люди поставились до цього із розумінням. Тож все пройшло спокійно», – зауважив начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія.

Зазначимо, на Пагорбі Слави сьогодні все-таки відбувся невеликий інцидент.

Львів'янину Миколі не сподобалось, що більшість людей розмовляла російською мовою, адже Крим окупований Росією, а на Сході України ведуться бойові дії.

Зі свого боку, ветерани відповіли, що в зоні АТО зараз воюють і російськомовні хлопці.

Втім через кілька хвилин прибули поліцейські, які залагодили конфлікт. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.