Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Нацбанк

rbc.ua

Вівторок, 24 травня 2016, 11:41

В Україні збанкрутували два банки

Нацбанк

Нацбанк відніс до категорії неплатоспроможних ПУАТ "Фідобанк" та ПАТ "Банк Михайлівський".

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Відтак,  у травні Нацбанк прийняв рішення про віднесення ПАТ "Банк Михайлівський" та ПУАТ "Фідобанк" до категорії неплатоспроможних.

Зокрема, "Банк Михайлівський" був визнаний проблемним у грудні 2015 року через ризикову діяльність.

"20 травня 2016 року голова правління ПАТ "Банк Михайлівський" Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду. Цього ж дня банк заявив, що з технічних причин в ньому не працює система "операційний день банку". Куратор, отримавши доступ, побачив велику кількість операцій з переведення вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн", – заявила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.

При виявленні таких операцій, що відбуваються у проблемному банку, Нацбанк зобов'язаний був визнати банк банкрутом.

Станом на 23 травня 2016 року 100% акцій банку належить ТОВ "Екосіпан", 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% – Ігорю Дорошенку та 3% – Віктору Єрасову.

Щодо "Фідобанку", то у результаті відтоку коштів клієнтів, який за 12-13 травня склав близько 200 млн грн, 16 травня почались проблеми з виконанням зобов'язань перед клієнтами. Станом на 20 травня загальна сума невиконаних цим банком операцій клієнтів перевищила 500 млн грн (9% від його зобов’язань).

Нацбанк наголошує, що 97,7 тисяч осіб усіх вкладників ПУАТ "Фідобанк" отримають свої вклади, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис грн.

Станом на 20 травня кінцевим власником банку є Олександр Адаріч. На даний момент він також є власником 50% ПАТ "Євробанк".

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.