Оля Вишня,  26 липня 2012

WIZ-Art -5: У Львові стартує найбільший в Україні фестиваль короткого метру

Уже сьогодні, 26 липня у Львівському Палаці мистецтв розпочнеться велике кінодійство – ювілейний 5- й фестиваль котокометражок Wiz-Art. У чотирьохденній програмі – майстер-класи від провідних режисерів Європи, лекції, перформенси та багато доброго кіно.

Відкриття фестивалю організатори пообіцяли відповідне подібним подіям. Перед показом короткометражок-переможців міжнародних конкурсів, відбудеться перформанс ірландського відео митця Пола О'Донох'ю та гурту зі Стрия The Cancel. Також на відвідувачів першого фестивального дня очікує півторагодинний показ фільмів про найкращих з людей.

Протягом наступних фестивальних днів кіноманам випадає нагода переглянути добірку ігрових, анімаційних та експериментальних фільмів, які візьмуть участь у конкурсі.

Директор фестивалю Оля Райтер розповіла, що загалом на конкурс надійшло 667 короткометражок зі 49 країн світу. На жаль, українські режисери не на стільки активні, цього фестивалю тільки одна українська стрічка буде змагатись у конкурсі. Це експериментальний фільм Віталія Дмитрука «Я КОСМОС».

Окрім цього, підготовлено кілька позаконкурсних панорам. Зокрема, можна буде переглянути найкращі стрічки угорського фестивалю Busho festival, італійського фестивалю CortiSonici. У позаконкурсних показах – серія фільмів «Диваки і фріки», «Такі справи» та кілька анімаційних фільмів.

Окремо хочеться наголосити на панорамі українських сучасних короткометражок «Плачте, але знімайте» , яка відбудеться у неділю. Загалом у цій програмі буде представлено 9 фільмів, які не ввійшли в конкурсну програму фестивалю Wiz-Art.

Крім численних кінопоказів, відбудуться і численні майстер-класи та розмови з відомими режисерами. Wiz-Art Lab буде відкрита для всіх бажаючих знімати своє кіно і для тих, кому цікавий кінопроцес.

Оцінювати стрічки конкурсної програми, читати, лекції і навчати молодих режисерів будуть уже визнанні представники цієї справи. Серед відомих гостей фестивалю – незалежний режисер з Франції Вінсент Мун, ісландська режисера Ізольда Уґадоттір, Фелікс Дюфур-Лапер'єр (Канада), Тамас Габелі (Угорщина), Лариса Арюгіна (Україна), Макс Афанасьєв (Україна), Олександр Юдін (Україна), Андрій Заніч (Україна).

Всі закордонні гості радо погодились взяти участь у фестивалі. Вінсент Мун уже встиг побувати в карпатських селах і відзняти фільм про традиції та культуру місцевих мешканців. Свіженьку стрічку режисера-експериментатора можна буде згодом побачити в інтернеті, де вона буде у вільному доступі.

Оля Райтер, директор фестивалю зізналась, що ця стрічка буде спродюсована командою Wiz-Art. Вінсент Мун перший іноземний режисер, який зацікавився українських культурним контекстом та відзняв про це фільм. Оля Райтер розповіла Варіантам, що були й інші режисери, які хотіли знімати в Україні, проте ще нікому це не вдавалося.

Wiz-Art на сьогодні найбільший фестиваль короткого метру, наразі в країні немає аналогів і триватиме з 26 по 29 липня у Львівському палаці мистецтв.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.