Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

сміття

Середа, 8 червня 2016, 14:27

Сміття зі Львова приймають лише три міста

сміття

Із 600 полігонів області львівське сміття дозволили завозити лише три: така ситуація триватиме, доки Львів не визначиться із земельною ділянкою під сміттєпереробний завод.

Про це сьогодні на брифінгу повідомила голова Сихівської районної адміністрації та заступник голови комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк.

"Сміття в основному вивозиться, але є майданчики, які перевантажені сміттям. З кожним днем ця ситуація все більше ускладнюється. У центральній частині міста поки що немає проблем із вивозом сміття, воно є на околицях, зокрема, якщо говорити про Сихів, то машини двох компаній AVE та Еко-світ стоять завантажені. Вирішується питання, куди його вивозити", – заявила Ірина Маруняк.

Маруняк уточнила, що довіз сміття у райони триватиме доти, доки не вирішиться питання про виділення земельної ділянки для будівництва нового сміттєпереробного заводу з тим, щоб на цій території тимчасово складати сміття.

"Ми звертаємося до мерів міст, до керівників сміттєзвалищ, щоб вони забирали сміття зі Львова, тому що є небезпека перевантаження контейнерів, антисанітарного стану, якщо сміття й надалі не буде прийматися. Станом на ранок три міста із шести, які приймали сміття, від цього відмовилися, називаючи різні причини. Залишилися три міста", – наголосила Ірина Маруняк.

Зазначимо, у випадку, якщо сміття не буде вивозитися, у Львові можуть запровадити надзвичайний стан.

Що ж до пошуків ділянки для сміттєпереробного заводу, то, за словами Маруняк, сьогодні має бути засідання робочої групи у облдержадміністрації, на якому розглядатиметься питання із виділення земельної ділянки під сміттєпереробний завод. Наразі є 5 варіантів.

"Є 5 ділянок. Вирішуємо, наскільки близько розміщені вони до населених пунктів, чи є електроенергія, постачання води. Коли всі ці речі будуть досліджені, тоді прийматимемо відповідні висновки", – додала Ірина Маруняк.

Вона також повідомила, що зараз на Грибовицькому сміттєзвалищі проводиться спецоперація щодо гасіння пожежі, працюють два літаки АН-32, які вже викинили 32 т води. Скид води з повітря має загасити пожежу та зменшити ухил сміття, для того, щоб мінімізувати небезпеку зсуву.

Маруняк також зазначила, що небезпечні наслідки пожежі для дітей, які проживають у селах поблизу сміттєзвалища, не підтверджені жодними лабораторними дослідження.

"Сьогодні місто замовило дослідження у лабораторного центру щодо якості повітря і води. Як тільки будемо мати ці дослідження, будемо приймати рішення. Якщо буде необхідно, братимемо проби повітря й у Львові", – розповіла Маруняк.

Нагадаємо, сьогодні комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила для гасіння пожежі на сміттєзвалищі використати авіацію ДСНС.

Зазначимо, Грибовецьке сміттєзвалище зайнялося ще вчора, однак рятувальники не змогли повністю загасити пожежу через те, що вона виникла у районі зсуву. Наразі дим від пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі покриває Дубляни.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.