Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицье сміттєзвалище

Середа, 15 червня 2016, 18:13

Повітря Шевченківського району Львова не забруднилось під час пожежі у Грибовичах

Грибовицье сміттєзвалище

Лабораторні дослідження ґрунтів, повітря та води поблизу сміттєзвалища почали проводити на другий день після загорання сміття.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомила директор Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України Любомира Шепеленко.

Вона розповіла, що у 2011 році на замовлення Львівської міської ради поблизу цих сіл та міста Дубляни проводились поглиблені експертні дослідження поблизу сміттєзвалища. За їх результатами у криничній воді було виявлено перевищення гранично допустимих норм кадмію – до десяти разів, свинцю – до шести разів, кобальту – в 1,3 рази, нікелю – 1,1 раза.

За результатами досілдження ґрунту на відстані 100-250-500-800 м від сміттєзвалища (санітарна захисна зона) було зафіксовано такі перевищення шкідливих елементів: хрому – 1,6 рази, нікелю – 1,2 рази, міді майже у 2 рази.

В р. Малехівці було виявлено перевищення кадмію у 3,9 рази та мраганцю від 1,4 до шести разів.

Вперше кадмій вперше виявлено у воді в листопаді 2003 року. Що запобігти негативного впливу кадмію на здоров'я жильців сіл Великі та Малі Грибовичі, Малехів, Збиранка, їх було частково забезпечено централізованим водопостачанням.

Під час пожежі, яка почалась 28 травня, лабораторія проводила дослідження якості повітря 414 разів починаючи з 30 травня. За їх результатами було виявлено у шість разів перевищення вмісту діоксиду азоту, вуглексилого газу – 5 разів, ангідриду сіристого – шість перевищень. Перевищення фенолу, аміаку, формальдегіду не виявлено. 

Також не виявили перевищень шкідливих речовин у повітрі в Шевченківському районі, що найближче до Грибович. Проби повітря взяли на вулицях Розточчя, Леннона, Хмельницького, Хвильового.

У Малехові – на вулицях Садовій та Сагайдачного. В Дублянах проби повітря брали на вулицях Шевченка та Зеленій, у Збиранці – на Сонячній. У Малих Грибовичах – на Зеленій. У Великих Грибовичах – Стуса, Миру, Бандери. 

Нагадаємо, що у березні головне управління держсанепідслужби у Львівській обасті провело дослідження проб води з трьох індивідуальних криниць домогосподарств у с. Малехів, і визначило, що воду у р.Малехівка придатна до споживання.

Минулого тижня хімічна лабораторія ЛКП «Адміністративно-технічне управління» оголосила що повітря біля Грибович та у Львові зазнало незначного впливу пожежі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.