Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Закон про мову

mukachevo.net

Понеділок, 30 липня 2012, 10:36

42% українців проти ухвалення «мовного закону» Ківалова-Колесніченка, однак лише 16% готові до активних дій

42% українців не підтримують ухвалення закону про регіональні мови (Ківалова-Колесніченка), у т.ч. 29% – зовсім не підтримують. Такими є результати опитання, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» наприкінці липня.

34% опитаних швидше підтримують ухвалення закону про регіональні мови (Ківалова-Колесніченка), у т.ч. 16% – цілком підтримують.

Ще для 15% байдуже до прийняття цього закону, а 11% – не визначились зі своїм ставленням до закону.

59% респондентів, які вважають російську мову рідною, підтримують прийняття закону, проте майже 16% – не підтримують. Водночас, майже 62% респондентів, які вважають українську мову рідною, не підтримують цього закону, проте 14% – підтримують.

Майже 60% прихильників Партії регіонів та понад половина КПУ підтримують ухвалення цього закону. Також закон підтримують понад 30% прихильників партії Н. Королевської «Україна – Вперед!» та «невизначених», чверть прихильників УДАРу. Водночас, понад 90% прихильників Свободи, 75% – Об'єднаної опозиції, 50% – УДАРу ухвалення закону не підтримують.

Не дивлячись на такі радикально різні позиції щодо закону, лише 9% опитаних готові особисто вийти на акції на підтримку цього закону і лише 16% – із вимогою його скасування. Водночас, від 70 до 80% опитаних не готові брати участі в акціях як на підтримку закону, так і проти нього.

Якщо на Заході понад 40% опитаних готові особисто протестувати проти цього закону, то на Донбасі лише чверть готові вийти на акції на його підтримку. Так, майже 60% прихильників Свободи, третина Об'єднаної опозиції і чверть УДАРу готові протестувати проти закону, тим часом на підтримку закону готові вийти лише близько 20% прихильників Партії регіонів та КПУ.

Нагадаємо, 3 липня парламент ухвалив закон Про засади державної мовної політики. Однак цей закон ще не вступив в дію, адже не підписаний ні спікером парламенту, ні президентом. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.