Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

медичні послуги

ua.comments.ua

П'ятниця, 17 червня 2016, 11:26

Держава лікує львів'ян за 48 гривень на рік

медичні послуги

Незважаючи на те, що держава на медичні послуги кожному львів'янину виділяє 1200 гривень в рік, насправді на його лікування залишається лише 48 гривень.

Про це повідомила кореспонденту Варіантів заступниця директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

"Обсяг субвенції навіть повністю не покриває виплати заробітної плати лікарям на Львівщині", – розповіла Ірина Микичак.

Більше того, за її словами, кожна область отримує різну субвенцію, оскільки її вираховують за спеціальною формулою. 

Розмір медичних виплат залежить від кількості населення області, еквіваленту надання меддопомоги відповідно до статі людини, обсягу хворих, до прикладу, на цукровий діабет, ниркову недостатність, ВІЛ-інфікованих тощо. 

Відтак на Львівщині на кожну людину в рік держава виділяє 1200 гривень. Із цим показником область посідає 15 місце в Україні за розміром медичної субвенції.

Хоча ще кілька років тому Львівщина була взагалі 20-22 серед областей в Україні по виплаті субвенцій.

"Із цих 1200 гривень 80% йде на оплату праці лікарів. Тобто на самі медичні послуги залишається 400 гривень. Але з цієї суми потрібно ще вирахувати кошти на комунальні послуги, закупівлю препаратів та ще деякі витрати", – зазначила Ірина Микичак.

Тож опісля всіх розрахунків на саме лікування протягом року кожному львів'янину залишається близько 4% від вказаної суми, а це – 48 гривень.

Як зауважила Ірина Микичак, у цих 48 гривень ще входить харчування пацієнтів у денних станціонарах.

"На харчування людини в день виділяють 8 гривень. Тож можна тільки уявити, як ламають собі голови ті повари в лікарнях, яким потрібно приготувати таку їжу, яка пацієнтові не те, що мала б сподобатись, а від якої йому не стало б гірше", – додала Ірина Микичак. 

Через обмежене фінансування у львівських лікарнях бракує і медперсоналу. Якщо в Польщі одне ліжко обслуговує одна медсестра, то в Україні одна медсестра – на 10 ліжок.

"Також у нас критичне забезпечення медикаментами, а про обладнання я взагалі мовчу. Тому нам просто необхідно збільшити розмір субвенції", – підсумувала Ірина Микичак.

Нагадаємо, у Львові на базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру може з'явитись центр трансплантації кісткового мозку

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.