Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

університет Франка

Середа, 22 червня 2016, 16:19

Цього року абітурієнти вступатимуть до вишів за новими правилами

університет Франка

Міністерство освіти внесло зміни у правила вступу до вищих навчальних закладів у 2016 році.

Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Як заявила перший заступник міністра освіти і науки  Інна Совсун, на вступників та вищі навчальні заклади в 2016 році чекають зміни, що відрізнятимуть цей вступний рік від попередніх.

Зокрема, у цьому році буде здійснюватись набір за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, що був затверджений в 2015 році. Також відмінили позаконкурсний вступ і цільовий прийом до вишів. Відтак, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

Совсун наголосила, що є категорії громадян, котрі з об’єктивних причин потребують підтримки держави. Вони вступатимуть за конкурсом, але на основі інших видів вступних випробувань. 

"У минулому році ми випробовували модель, коли обсяг місць держзамовлення в університеті коригувався відносно популярності у студентів з вищими балами ЗНО. Тоді відбулося укрупнення потоків за державним замовленням, тобто сильніші університети отримали б більше місць, менш популярні – менше, що, в принципі, було закладено в основу закону про вищу освіту", – зазначила Інна Совсун.

Відтак, у цьому році ця модель реалізовуватиметься тільки на денній формі навчання за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.

Окрім цього, прийом документів на вступ за результатами  ЗНО здійснюватиметься виключно в електронній формі, а абітурієнт зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання у будь-які університети за власним бажанням.

Для вступу у магістратуру запроваджується ЗНО.

"У цьому році – це просто експеримент. Експерти, міжнародні організації та дев’ять університетів, що зголосились взяти участь у цьому пілотному проекті, практично весь рік розробляли тест для спеціальності "Право". До навчальних закладів, що брали участь в розробці, вступ в магістратуру на "Право" здійснюватиметься за результатами зовнішнього тесту", – додала Інна Совсун.

За словами Совсун, ще одне нововедення – у цьому році третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт вибиратиме з "лінійки" предметів, запропонованих ВНЗ. Цдеться про те, що два предмети фіксовано визначає навчальний заклад а третій, серед запропонованих варіантів, – вступник.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.