Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

news.elise.com.u

Понеділок, 30 липня 2012, 13:50

Кандидати в депутати використовували прогалини у законі, щоб проводити завчасну передвиборчу агітацію - експерт

Кандидати у народні депутати почали працювати у виборчих округах задовго до офіційного старту передвиборчої кампанії, використовуючи для цього прогалини в законі. Про це сьогодні, 30 липня на брифінгу заявила голова ЛОГО “Комітет виборців України” Оксана Дащаківська.

Передчасна агітація в мажоритарних округах Львівщини, за словами Дащаківської, залишається поза межами чинного законодавства про вибори. Попри це, як наголосила експерт, за проведення передвиборчої агітації поза межами періоду виборчої кампанії передбачена стаття Кримінального кодексу, навіть, якщо кандидати чи політичні партії незареєстровані.

“Якщо ви пригадаєте ситуацію 2010-го року, то суб’єкти виборчого процесу дуже обережно підходили до цієї кампанії і не починали передвиборчої агітації до моменту отримання посвідки кандидата в депутати органів місцевого самоврядування. На сьогоднішній день ми бачимо таку собі мовчазну згоду всіх кандидатів від різних політичних партій на те, що, очевидно, ці кримінальні норми не будуть застосовуватись, ніхто не боїться, що його не зареєструють кандидатом в депутати, всі знайшли відповідні прогалини в законі, які дозволяють таку діяльність вести”, – наголосила Дащаківська.

Порушення, за словами Дащаківської, відбуваються і у сфері реклами на телебаченні, коли ЗМІ, які подають рекламу політичних партій, дозволяють собі трактувати її як соціальну рекламу, хоча основна мета роликів на телебаченні – затвердити в свідомості виборця постійну присутність цих політичних сил.

Також експерт згадала про діяльність благоднійних фондів таких потенційних кандидатів у народні депутати як Тарас Батенко, Богдан і Ярослав Дубневичі, Тарас Козак та Олег Канівець. За словами голови ЛОГО “Комітет виборців України”, за останній рік з цих фондів кандидати витратили від 1 млн. грн. до 2 млн. дол.

“Це суми, які в рази, в десятки разів перевищують обсяги бюджетів районів в межах округу, від якого висувається кандидат. Однак такі дії будуть тлумачитись прямо як підкуп виборців лише із сьогоднішнього дня, коли кандидати у народні депутати подають документи у ЦВК. До цього часу ми маємо благодійні фонди, які здійснюють свою діяльність”, – наголосила Дащаківська, додавши, що надалі кандидати зможуть вести таку діяльність лише за гроші виборчого фонду, який вони будуть реєструвати, коли отримають посвідку кандидата в народні депутати.


Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.