Наталя Антонишин,  29 червня 2016

Переатестуй львівської поліції

23 червня у Києві призупинили переатестацію керівного складу Національної поліції у Львівській області. 

Як повідомив сьогодні на прес-конференції голова громадської ради при колишньому управлінні МВС у Львівській області Рустам Курбанов, це сталося тому, що начальник штабу Головного управління МВС у Львівській області Юрій Гладун мав пройти тест на поліграфі.

Тож аби його уникнути, процес переатестації керівного складу львівської поліції зупинили.

"Наскільки мені відомо, Юрій Гладун набрав недостатню кількість балів за результатами психологічних тестів та на профпридатність. Тож йому запропонували пройти перевірку на поліграфі, адже у комісії виникли сумніви у правдивості його відповідей. І за моєю інформацією, спочатку усно, а потім і письмово він дав згоду. Втім після цього роботу комісій призупинили нібито з технічних причин", –  розповів Рустам Курбанов.

За його даними, на переатестацію у Київ відправилось 32 особи керівного кладу Національної поліції у Львівській області. Частина з них все-таки встигла її пройти, проте у зв’язку з припиненням атестаційного процесу отримані результати анулюють.

Відтак поліцейським доведеться проходити співбесіди й писати тести повторно. А відновити переатестацію львівської поліції планують вже із 4 липня.

Зазначимо, на сайті Головного управління Національної поліції у Львівській області переглянути список поліцейських, що мали проходити переатестацію у Києві 23 червня неможливо через помилку під час переходу за гіперпосиланням.

Також Рустам Курбанов зазначив, що склад атестаційних комісій затверджували із порушеннями.

"Лише 21 червня під вечір на сайті Національної поліції можна було побачити перелік членів атестаційної комісії. А щоб ви розуміли, 22 червня керівний склад писав у Києві тести, а 23 червня – проходив співбесіди. Тож цю інформацію оприлюднили занадто пізно", – зауважив Рустам Курбанов.

Більше того, за словами Курбанова, заміни членів комісій із громадського сектору відбувались непрозоро. Зокрема, мова йде про керівника громадської організації "Дорожній контроль Львів" Сергія Круглова.

 

"У комісії за заміною перебував представник громадського сектору, який з’явився там в останню хвилину, адже попередньо відібрана особа не змогла приїхати в Київ. Проте якщо нову людину залучають до роботи атестаційної комісії, то на це потрібно відповідні документи. Я таких не бачив", – додав Рустам Курбанов.

Зазначимо, сьогодні на прес-конференцію щодо переатестації львівської поліції не з’явився ніхто з-поміж членів комісії, керівного складу чи активістів.

Хоча громадська організація "Львівський Прес-клуб" запрошувала на подію і т. в. о. керівника Національної поліції у Львівській області Дмитра Загарію, його першого заступника Сергія Зюбаненка, самого начальника штабу Головного управління МВС у Львівській області Юрія Гладуна, а також багатьох членів комісій зі Львівщини.

"Дізнавшись, що процес переатестації керівного складу львівської поліції призупинено, ми звернулись до членів атестаційних комісій, представників громадськості і журналістів зі Львівщини, аби обговорити з ними причини зупинки переатестації та взагалі про саму її процедуру. Від окремих членів атестаційної комісії ми почули, що вони дали підписку про нерозголошення. Але про те, щоб вони оголошували конкретні персональні дані, мова навіть не йшла", – розказав керівник медіапроектів Львівського прес-склубу, журналіст Роман Шостак.

Роман Шостак заявив, що ні інструкція про проведення переатестації МВС, ані  конституція України не передбачає можливість підписання таких документів.

"Там не вказано, що представники громадськості, які повинні забезпечувати прозорість і публічність проведення переатестації, раптом можуть давати таку обітницю мовчання. Інші члени комісії нам повідомили, що вони не готові поки розповідати про хід переатестації. До них належать і ті, хто сьогодні не прийшов на прес-конференцію – Сергій Зюбаненко та заступниця голови громадської ради при колишньому управлінні МВС у Львівській області Лідія Надкернична", – констатував Роман Шостак.

Натомість інший член атестаційної комісії, представниця Львівської обласної організації спілки Української молоді, журналістка Віка Балицька на своїй сторінці у Фейсбуці підтвердила, що члени комісій справді дали підписку про нерозголошення персональних даних.

"Ми дали підписку про нерозголошення персональних даних. Відтак, багато про що я не можу написати. Окрім цього, процес атестації керівників ще не завершений, і передчасно оприлюднена інформація може призвести до інтриг та непорозумінь. Завершиться – тоді напишемо чи розкажемо і я, і мої колеги", – написала Віка Балицька.

Сама Балицька переконана, що процес співбесід у комісіях є об'єктивним і прозорим.  

"Сам процес співбесід у комісіях дуже об’єктивний і прозорий. Впевнена на 100%. Члени комісій придивляються до всього уважно. Оцінюється усе: точність відповідей на профпитання, аргументація під час відповідей на питання стосовно нерозкритих чи справ, що зависли, чи недоліків у роботі, чіткість та правдивість у розповідях про майновий стан та ін. До уваги береться відвертість та щирість", – додала Віка Балицька.

Щодо сьогоднішньої прес-конференції, то Віка Балицька пояснила, що відмовилася на неї іти, оскільки не бачить сенсу щось розповідати, допоки атестація керівників не завершилась.

Більше того, мета такого заходу для неї є незрозумілою, а запрошені спікери, на думку Балицької, не є компетентні, аби розмовляти про переатестацію львівської поліції.

"Я не розумію, яке відношення ці люди мають до атестації. Вони не приймають участь в атестаційних комісіях і не володіють достовірною інформацією. Відтак не розумію, яку роль вони відіграватимуть у розмові. Ретрансляторів пліток? – це припущення. У "грі" із не зрозумілими правилами "не граю"! Наскільки я знаю, мої колеги теж не ітимуть на цю прес-конференцію", – підсумувала Балицька.

Втім і Рустам Курбанов, і Роман Шостак переконані: говорити про процес переатестації львівської поліції після його завершення – справа марна.

Усувати нюанси й вирішувати проблеми, що виникли під час переатестації, потрібно зараз. Адже махання кулаками після бою навряд чи щось змінить.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.