Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Президент

urist.com.ua

Понеділок, 30 липня 2012, 19:03

Президент підписав закон щодо скасування реєстрації місця проживання фізичних осіб

Президент України Віктор Янукович 30 липня підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні", яким скасовується реєстрація місця проживання фізичних осіб. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

 

Як відомо, раніше Янукович не підтримав запропоновані в законі норми, якими вводиться реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збір, обробка, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання і місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек.

"Законом пропонується покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС - водночас не визначено мету створення чергової бази даних про все населення України, мети використання таких даних, а також не передбачено захисних механізмів, які попереджали б несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією".

На думку Президента, такі зміни: по-перше, вводять збір і зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акту, а не закону, як того вимагає Конституція, по-друге, створюється ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено Конституцією і не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам у галузі прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

Президент також відзначав неприпустимість обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця або додаткового захисту і щодо яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, орендувати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців. Тому голова держави запропонував виключити таке обмеження із закону, що надійшов на підпис.

Крім того, Президент не підтримав нововведення, згідно з яким батьки або інші законні представники новонародженого зобов'язані зареєструвати місце його проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 9289 про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні. Проте 13 червня Президент України Віктор Янукович ветував закон.

Джерело: РБК

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.