Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

Четвер, 7 липня 2016, 17:03

ЛКП Збиранка забруднювала довкілля

Грибовицьке сміттєзвалище

У результаті позапланової перевірки ЛКП «Збиранка» екологи виявили порушення вимог природоохоронного законодавства та забруднення довкілля.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Львівській області.

Відтак, за результатами лабораторних досліджень проб поверхневих вод, відібраних 29 червня, було виявлено перевищення норм гранично допустимої концентрації у декількох місцях.

Зокрема, у поверхневій воді в місці сходження обвідних каналів (біля дороги Львів – Рава-Руська, приблизно 1 км від підніжжя полігону) зафіксовано перевищення: хлоридів в 2,7 рази, сухий залишок в 2,2 рази, азот амонійний в 7,6 рази, хімічне споживання кисню в 18,4 рази, залізо загальне в 12,5 раз, хімічне споживання кисню в 18,4 рази, аніонні СПАР в 1,7 рази, свинець в 2,1 рази, кадмій в 17,3 рази, марганець в 6,4 рази, кисень розчинений 3 при нормі не менше 4,0 мг/дмз.

У річці Малехівка (міст біля готелю «Варшава», автодорога Львів – Рава-Руська) є перевищений вмісту заліза загального у 1,7 рази та кадмію в 3,8 рази. А у самому Малехові, приблизно на 100 м нижче впадіння меліоративного каналу, в який потрапив інфільтрат, виявили перевищення кадмію в 9,2 рази, марганцю в 3,6 рази, кисню розчиненого у 4 при нормі не менше 4,0 мг/дмз.

За результатами проб ґрунту було встановлено перевищення із показників: амоній (обмінний) у перерахунку на азот амонійний в 2,6 рази щодо фону, хлориди в 87 раз щодо фону, кадмій(рухома форма) в 1,7 рази щодо фону, марганець (рухома форма) в 2,3 рази щодо фону, залізо (рухома форма) в 10,3 рази щодо фону.

Наразі Держекоінспекція звернулась у відділ Держгеокадастру у Жовківському районі з проханням визначити нормативно-грошову оцінку земельної ділянки для нарахування збитків.

Матеріали перевірки скеровано у прокуратуру, СБУ, Львівську ОДА та слідче управління ГУ НП у Львівській області.

Також під час перевірки інспектори виявили порушення вимог природоохоронного законодавства, зокрема:

- межі земельних ділянок, які знаходяться в користуванні ЛКП «Збиранка», не винесені на місцевість, що унеможливлює встановити засмічення та забруднення земельних ділянок внаслідок зсуву сміттєвої лавини;

- не представлено щорічні технологічні плани організації робіт із захоронення відходів, на яких позначаються робочі карти, що є порушенням правил експлуатації полігонів побутових відходів;

- не дотримуються вимоги щодо запобігання забрудненню та засміченню водних об’єктів;

- не здійснюються заходи щодо попередження забруднення підземних вод;

- не забезпечено очисними спорудами необхідної потужності, що запобігають забрудненню і засміченню вод;

- не оснащено пристроями та вимірювальною апаратурою, що здійснюють облік об’ємів забору і скидання води.

Зазначимо, за фактом виявлених порушень керівника ЛКП «Збиранка» притягнуто до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, вчора новим керівником ЛКП «Збиранка» замість Богдана Горбаля став Володимир Занік.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.