Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

businessukraine.net.ua

Вівторок, 31 липня 2012, 14:39

“Ензим” за 5 років так і не побудував обіцяні очисні споруди - депутат міськради

ПрАТ «Компанія Ензим» досі не виконала обіцянку побудувати другу стадію очисних споруд і не запустила анаеробний реактор, що обіцяла зробити ще 2008 року. Про це сьогодні, 31 липня, на прес-конференції заявив депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк, продемонструвавши документи-докази своєї заяви.

Депутат показав журналістам службову записку міському голові Львова, написану 2007 року, від профільної комісії міської ради, яку тоді очолював Олег Синютка. У записці, як зазначив депутат, із посиланням на документи, вказано, що стічні води підприємства підлягають очистці з метою ліквідації неприємного запаху та зменшення концентрації забруднюючих речовин. Також має місце порушення зведення в експлуатацію очисних споруд, відсутні дозволи. Відсутній дозвіл Держсанепіднагляду, а також встановлено значне перевищення концентрації аміаку, фосфатів тощо.

На це “Ензим”, як зазначив Кужелюк, тоді відповів офіційним документом “Програма виконання заходів з охорони навколишнього природного середовища”. В цьому документі компанія зобов’язалась збудувати і впровадити другу стадію очисних споруд (2008 р.), встановити стаціонарін прилади моніторингу H2S в атмосфері прилеглої території ЗАТ “Ензим” і запустити анаеробний реактор (2008 р. червень). Із цього переліку, за словами депутата, на сьогоднішній день не зроблено нічого.

Присутній на прес-конференції представник “Ензиму” заявив, що анаеробний реактор був запущений 2008 року, однак його зупинили з технічних причин, а подальший розвиток проекту був законсервований через кризову ситуацію в економіці. Крім того, він попросив у депутата офіційні підтвердження, того, що “Ензим” дійсно є причиною смороду у Львові.

На це Кужеляк послався на непрямі докази, що він наводив вище, серед яких - схема каналізаційних мереж в районі Кривчиць та Тракту Глинянського. 5 каналізаційних мереж сходяться в найвищій точці - на перетині вулиць Богданівської та Тракту Глинянського. Там розміщена камера гасіння, до якої підключені 2 каналізаційні колектори від житлових масивів. За словами Кужеляка, якби причиною смороду у Львові були стоки житлових масивів, що це спостерігалось би протягом цілого дня. Однак, оскільки сморід з’являється, як правило, вночі або на вихідних, то наймовірнішим “винуватцем” є “Ензим”.

“Так зване “закриття” стоків підприємства, яке всі бачили, це була акція залякування, бо якби справді хотіли перекрити каналізацію, то приїхав би “Водоканал”, вночі закрив би засувку і на тому все закінчилося б. А так це робилось з великою помпою, з великим шумом. Однак позитив у тому, що “Ензим” зарухався і заговорив, почав організовувати піар-кампанії на свій захист, однак суть полягає в тому, щоб змусити підприємство завершити другу чергу очисних споруд”, - наголосив депутат.

Нагадаємо, 19 липня Львівська міська рада пообіцяла заборонити “Ензиму” скидати стоки в міську каналізацію, однак голова Львівської ОДА Михайло Костюк відклав це питання на місяць.

Перед тим “Львівводоканал” пообіцяв судитись з “Ензимом” через порушення в роботі підприємства.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.