Зміст статті

15 липня 2016Наталя Антонишин

Курячі ніжки Жовкви

Як закопують у землю рештки курей неподалік від центру Жовкви.

Варіанти дізнались від активістів про те, що прямо під Жовквою знову незаконно закопують рештки тварин, які роблять землі непридатними до будь-яких польових робіт.

Свіжий курячий могильник з'явився на землях Сопошина буквально півтора тижні тому. Розташований він неподалік від заводу з переробки рештків тварин – держпідприємства "Укрветсанзаводу".

Активіст Олег Вольський розповідає, що раніше завод масово закопував останки різних тварин на прилеглих до підприємства землях, що адміністративно належать селу Волі Висоцькій.

"Спалювання однієї тонни таких відходів коштує 700 гривень. Тож навіщо ці рештки спалювати, якщо можна просто взяти і закопати їх, а натомість гроші забрати собі? На цьому костомельному заводі, як його називають в народі, на таких схемах можна заробляти шалені гроші", – обурено розповідає Олег Вольський.

Тож дізнавшись про незаконні закопування останків тварин, активісти вирішили чергувати біля заводу, аби не допустити нових захоронень та слідкувати, хто саме і в яких об'ємах звозить відходи.

"Ми бачили, як туди звозила рештки тварин великогабаритна техніка на київських номерах. Тож підозрюємо, що географія відходів не обмежується лише Львівщиною, і в наші землі можуть закопувати рештки тварин з різних куточків України", – зауважує активіст.

За його словами, спалювати рештки на заводі повинні у спеціальних печах, натомість активісти на власні очі бачили, як працівники робили це просто посеред подвір'я держпідприємства.

"Дим ішов страшенний, не було навіть чим дихати. Не говорячи вже про страшенний сморід", – з огидою згадує Олег Вольський.

Відтак небайдужі за підтримки Львівської екоінспекції ініціювали перевірку на "Укрветсанзаводі".

Хоча зробити це було вкрай важко, адже керівництво просто не хотіло впускати фахівців. Мовляв, аби потрапити всередину заводу та на прилеглі території, потрібен дозвіл із Києва.

Залучивши правоохоронні органи, екологи таки змогли зайти на територію заводу та взяти проби ґрунту з ділянок, де є закопані рештки тварин.

Як повідомляють на офійному сайті Держекоінспекції у Львівській області, в ході обстеження експерти виявили чотири ділянки із незаконним захороненням решток тварин площею 3600 м кв, 1200 м кв, 150 м кв та 1225 м кв. 

скрін з офіційного сайту львівської екоінспекції

Втім власників відходів ніхто так і не знайшов. Відтак всі матеріали відправили  в Жовківську райдержадміністрацію, аби вона займалась ліквідацією несанкціонованих та неконтрольованих могильників.

Також Олег Вольський зауважує, що люди, які чергували безпосередньо біля заводу, все-таки отримали нагоду поговорити з його директором. Проте останній лише розводив руками і казав, що поняття не має, хто причетний до незаконних могильників.

Втім як тільки керівництво костомельного заводу побачило на горизонті активістів, що почали цікавитись підпільним захороненням, та ще й стали чергувати під самою установою, то якимось дивом нові закопування на землях села Волі Висоцької більше не з'являлись.

Натомість за півтора тижні на ділянці села Сопошин, що розташована за 1-1,5 км від костомельного заводу, виникли нові свіжі могильники курей. 

Експедиція на могильники

Відтак відправляємось під Жовкву, аби на власні очі побачити, що таке могильники курей.

Вийшовши з машини, відразу ріже в ніс їдкий та сильний запах чогось тухлого. Сморід настільки сильний, що потрібно чимало часу, аби до нього звикнути. 

Проходимо кілька метрів і перед нами постає горбиста ділянка, яка присипана курячим пір'ям та подекуди різним сміттям.

"Раніше місцеві збирали тут суниці та інші ягоди, – веде далі схвильований Олег Вольський. – Дізнавшись від мешканців, що тут є нові захоронення, ми не могли не відреагувати на це".

Сказати достеменно, коли саме і хто закопав останки курей неможливо. Проте депутат Жовківської райради Ігор Муравський переконаний, що захоронена птиця була хворою.

"Жоден підприємець не закопає якісну продукцію у землю, якщо її можна продати й заробити гроші. Тож гадаю, що кури були заражені чимось. І зараз ми можемо тільки здогадуватись, яка інфекція у них сиділа, та чим тепер заражені самі землі", – зауважує Ігор Муравський.

Відтак тепер землі є інфікованими і вже не придатні для садівництва. Більше того, останки курей закопували абияк, просто на глибині 10-20 сантиметрів.

Де-не-де окрім куп із пір'ям, можна навіть побачити, як із землі визирають прогнилі рештки птиці, які вже неможливо ідентифікувати.

"Донедавна тут валялось чимало ящиків, але коли ми їх оглядали, то не побачили жодного маркування, – продовжує Олег Вольський. – А на землі навіть залишились сліди від великої техніки. Тож неозброєним оком видно, що сюди відходи звозили грузовими машинами".

Поруч зі свіжими могильниками – старі, яким вже більше року. На відміну від новостворених захоронень, ця територія стала вже досить однорідною і чимось нагадує спалену землю.

Тут практично немає зеленої рослинності, лише жовта і суха трава.

Як зазначають активісти, саме через те, що сюди закопували рештки тварин невідомого походження та якості, ці землі залишились майже пустими.

"Приблизна площа могильника на території Сопошина складає 3 гектари. На гарячому злодіїв спіймати не вдалося. Тож приходиться тільки здогадуватись, хто це міг зробити", – зі сумом каже Олег Вольський.

Та в цій ситуації дуже підозріло виглядає "Укрветсанзавод", за яким офіційно не зафіксували факти незаконного захоронення останків тварин, але який дуже ретельно оберігає свою територію від контролюючих інстанцій.

Ба більше, підпільні могильники з'являються якраз неподалік від самого заводу.

А це справді зручно: безкоштовно закопати відходи у землю, а гроші за псевдоспалення покласти до кишені. 

Автор: Наталя Антонишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.