Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Сейм Польщі

rbc.ua

П'ятниця, 22 липня 2016, 16:51

Сейм Польщі ухвалив резолюцію про геноцид поляків на Волині

Сейм Польщі

11 липня в Польщі визнали Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян II Речі Посполитої в період Другої світової війни.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Загалом у голосуванні взяли участь 442 депутати сейму, серед яких 432 осіб проголосували "за", а ще десятеро утрималися.

Згідно з даними інформагентства, у документі, прийнятому в першому читанні, зазначено, що під час Другої світової війни на так званих кресах, тобто окраїнних територіях тодішньої Польщі, змагалися два тоталітаризми –німецький із радянським.

Діяльність III Рейху і Радянського Союзу сприяла розпалюванню ненависті на національному і релігійному ґрунті.

У постанові також згадують даремні спроби представників польської підпільної держави порозумітися з українськими організаціями.

У затвердженій в першому читанні постанові зазначено, що в липні 1943 року настала кульмінаційна хвиля злочинів, які вчинили ОУН, УПА та СС "Галичина".

В результаті геноциду в 1943-1945 рр. вбили понад 100 тисяч громадян Речі Посполитої.

Також у документі йдеться про те, що у Волинській трагедії гинули представники й інших націй, також українці, які ставали на захист жертв.

Сейм висловлює вдячність таким людям і закликає президента віддати їм честь та нагородити державними нагородами.

Водночас у постанові вказано, що, нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчувати про польські акції відплати, в яких також гинуло цивільне населення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.