Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львіввугілля

Четвер, 4 серпня 2016, 16:17

Шахтарі погрожують страйком, бо не можуть з’ясувати куди поділись кошти від реалізації вугілля

Львіввугілля

Шахтарі "Львіввугілля" вимагають погашення заборгованості з виплати зарплати, яка на початок червня перевищила 130 мільйонів гривень.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Відтак, гірники, які безрезультатно перекривали трасу Львів-Рава-Руська, 5 серпня зібрались знову її перекрити та ще пікетувати ДТЕК "Західенерго". А якщо й це не допоможе, то перекриватимуть колії у Добротворі та Бурштині, через які їхнє вугілля йде на електростанції.

Ще у травні шахтарі погрожували акціями протесту через те, що станції не беруть їхнє вугілля. Наразі проблема зі збутом вугілля вирішена, бо теплові електростанції наростили виробництво електроенергії.

ТЕС України сьогодні несуть підвищене навантаження, компенсуючи зниження виробництва електроенергії на енергоблоках атомних електростанцій у зв'язку з плановими і аварійними ремонтами.

Так в компанії ДТЕК запевнили, що готові купувати весь вільний вугільний ресурс державних і приватних шахт. На даний час ДТЕК приймає близько 60 тис. тон вугілля на місяць шахт Львівсько-Волинського басейну. Компанія готова працювати з будь-якими державними вугільними об'єднаннями, в тому числі і за прямими договорами.

"Станом на 1 серпня ДТЕК закупив вугілля у державних шахт Львівсько-Волинського басейну на суму 115 млн. грн. Оплата за поставлене вугілля в повному обсязі буде проводитися до кінця поточного місяця, строго відповідно до умов чинного договору з ДП "Держвуглепостач".

Незважаючи на заборгованість ДП "Енергоринок" перед ДТЕК за вироблену електроенергію в розмірі 6,8 млрд грн, компанія продовжує виконувати свої зобов'язання перед шахтарями Львівсько-Волинського басейну", – повідомили у прес-службі ДТЕК "Західненерго", наголошуючи, що компанія не має боргів за державне вугілля.

У місцевих профспілках пояснюють: перекриватимуть трасу і пікетуватимуть ДТЕК "Західенерго", бо знову утворились борги з зарплати. При цьому профспілкові лідери визнають – поставки вугілля здійснюються не напряму, а через державну "прокладку" "Держвуглепостач", і саме через неї відбуваються розрахунки ДТЕКу з шахтарями.

У ДТЕК переконують, що розраховуються з "Держвуглепостач" вчасно, як це передбачено контрактами, однак коли звідти кошти надходять на видобувне підприємство, сказати не можуть. При цьому і у компанії, і у профспілкових організаціях визнають – якби можна було постачати вугілля державних шахт генераціям напряму, а не через посередника, це б усім спростило життя.

На думку голова РО НПГУ Червонограда Віталія Оніжука, якби гірники могли постачати вугілля на електростанції за прямими контрактами, а не через посередників, було б значно простіше з'ясовувати, хто кому винен і де "зависли" кошти.

"Але така вже у нас держава. Зробили прокладку таку як "Вугілля України" чи "Вуглезбутпостач" і через нього все йде. Нам дають якісь кошти, там розраховуються за електроенергію тощо. Тому треба сідати за стіл переговорів і все це обговорювати, в тому числі і схему поставок. Ми згідні на такий круглий стіл, тільки щоб ДТЕК прийшов", – заявив Віталій Оніжук.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.