Зміст статті

5 серпня 2016Андрій Бондаренко

Літнє слухаво: Майлс Девіс по-ямайськи

Маловідома, але прекрасна музика для прослуховування душними літніми львівськими вечорами

Львову дуже пасує літо – пісочний колір австрійських кам’яниць надзвичайно гарно і приємно дивиться на тлі глибокого безхмарного неба. У Львові немає ні річки, ні моря, але весь водяний масив, якого бракує, постійно відчувається десь за дахами, там де небо світліє на горизонті.

Якби у кожній кам’яниці хлюпотів свій окремий басейн, то ніякого моря львів’янам і не треба було б – вистачало б лише плюску води, прохолодного вітру та цих пісочних і блакитно-космічних кольорів зі старими покрученими липами замість пальм..

Але басейнів у Львові не густо. Тому, занурюватися можна у музику.

Наприклад, у альбом Jeremy Taylor: A Reggae Interpretation Of Kind Of Blue – варіації на тему найвідомішого альбому Майлса Девіса, виконані ямайськими музикантами.

Цю платівку у 2009 році видав лейбл Secret Stash Records. Представникам компанії вдалося натрапити на заховані і забуті плівкові записи однієї музичної сесії, влаштованої професором Нью-Йоркського університету Джеремі Тейлором у 1981 році.

Тейлор спеціалізувався на музичних дисциплінах і, зокрема, дуже захоплювався майстерністю ямайських виконавців, яких він вважав недооціненними. Тож, у 1981 році він вирішив презентувати острівний феномен американським снобам і зібрав декількох таких реггі-музикантів у записувальній студії. Творчість Майлса Девіса була обрана для перегравання, аби показати, наскільки вправними маловідомі виконавці з карибського острова можуть бути навіть на чужій для себе території.

Фото: MisteryGuitarBoy

На жаль, імена цих виконавців залишились зовсім невідомими для публіки. Через кілька тижнів після запису Джеремі Тейлор помер у готелі в Парижі під час лекційного турне Європою. Тож, плівки з музикою залишилися невиданими, а інформація про склад музикантів втратилась.

Secret Stash Records видав знайдені записи на вініловому альбомі. До платівки увійшло 5 композицій разом із своїми дабовими дублями – усього десять прекрасних треків. Знайти альбом для скачування в інтернеті не влалося – усі лінки вже вбиті, мабуть, лейбл занадто переймається своїм правом “першоперевідкривача” музикантів, свого часу відкритих професором Джеремі Тейлором.

Але чотири композиції з альбому – So what, All Blues, Blue in Green плюс Blue in Green(Dub) – якась добра душа виставила на ютюбі, тож ми таки можемо насолодитися прекрасним глибинним літнім чілом від островитян:

А ось оригінал Майлса Девіса для порівняння: 

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.