Зміст статті

15 серпня 2016Андрій Бондаренко

Літній хіт-парад від Варіантів

Свіжа музичка, яка дозволить насолодитися останніми днями літа

Найкращі треки цього літа, кожен з яких може посісти перше місце

Jess Williamson

Цікава техаська дівчинка застібає свою білу сорочку на всі гудзики, включно з верхнім, і оминає дивитись у камеру, демонструючи той канонічний милий консерватизм, що цінується у кантрі-музиці. Джесс називають новою Карен Далтон, визнаючи її здатність виплітати голосом щось чарівне, сумне та народне. Ярлик "сумного фольку для дорослих" у 2016 році був пришпилений вже багато яким дівчатам, але Джесс співає так, ніби вона єдина у своєму роді. Поки грає її музика, ми їй віримо. Є все-таки в її голосі якісь правильні наркотичні нотки – як і в Карен Далтон.

Кілька днів тому Джесс після дворічного мовчання випустила першу пісню Say It зі свого майбутнього альбому і вона справді така як треба.

фото: The Fader

RAYE

Британка RAYE – молодий голос Південного Лондону, який приносить вухам усе, що обіцяє. Починати її слухати чим швидше, тим краще, адже тут забагато всього хорошого, щоб подужати за перший раз. Вона те, чим ніяк не може стати українка Джамала через вузьколобість своїх продюсерів. Це сучасний актуальний молодіжний поп з чіткою адресою прописки – South London – та глобальною харизмою.

Буквально вчора вийшов її новий трек  I, U, Us – тремтливий гімн літнім денькам та особистій свободі.

Але минулорічний альбом Welcome to the Winter теж варто слухати вже, не чекаючи на зиму.

Welcome to the Winter

Rich Chigga

Крейзанутий індонезійський комік-вундеркінд Браян Іммануел взявся приміряти маску суворого OG і виявився при цьому настільки переконливим, що розвеселив навіть оригінальних гангста-реперів з американського півдня, які зрештою визнали за ним силу творця, а не копіювальника.

Суворий репчик під мінімалістичний дріл-біт підкрив серця мільйонів, дебютний трек виконавця Dat $tick став глобальним мемом. Новоспеченого репера Rich Chigga зпросили доєднатись до вже серйозного корейського реп-проекту CXSHXNLY.

Суворе поливання запилюженої землі дорогим коньяком а-ля Rich Chigga може прикрасити будь-яку п'янку цього літа (тільки не забудьте залити в пляшку простого чаю).

The Frightnrs

Існує багато практично ідентичних переспівів золотого фанк-соул-саунду 1970-х. Але з жанром реггі аналогічний подвиг зробили лише The Frightnrs, рокстедні хлопці із Брукліна. Почувши голос вокаліста Дена Клейна відразу ж забуваєш про його білу мармизу і просто тихо радієш тому, що у величезному корпусі ямайської музики тепер існує і ця винятково шедевральна банда.

Неважливо, що вони живуть і співають вже в 21 столітті – їхній звук переносить наші серця просто у Кінгстон 1971 року. The Frightnrs не просто майстерно (з усіма нюансами) відтворюють класичну солодку гіркоту оригінального реггі і дабу, вони її по-своєму розвивають ще кудись далі, в потрібну глибину. Верхнє місце у реггі-хіт-параді 1972 року їм точно було б забезпечене.


Blood Orange

Британський співак і продюсер Дев Хайнс на поп-сцені перебуває вже давно і під різними нікнеймами. Його останній поп-аренбішний проект – Blood Orange (Червоний апельсин) існує з 2009 року. І Freetown Sound, останній альбом Хайнса у цій іпостасі, який вийшов 1 липня, успішно презентує докупи увесь його багатий музичний досвід. Це різнобарвний сплав кількох поп-жанрів у зрізі останніх 30 років з акцентом на багатющій історії аренбі. Хайнс випрацював своєрідну манеру примарного-госпельного співу, яким відразу ж окутує слухача, немовби невагомою хмаринкою фіолетово-оранжевих тонів.

Приглушений біт звучить як із сусідньої кімнати, достатньо чітко, щоб захотілось підтанцьовувати, але достатньо м'яко, щоб це було без примусу. Взагалі, суміш усіх звуків там практично неможливо розкласти на окремі нструменти, семпли чи вокали. Туди можна просто впасти як у копицю сіна.

Blues Saraceno

Літо 2016-го багато, хто буде згадувати за посередництвом саундтреку до серіального хіта цього сезону – Проповідника.

Найприкметнішим тут, мабуть, є пісенька The Bible Or The Gun виконавця Blues Saraceno. Втім, там ще повно всілякого смачного.

iLoveMakonnen

Чи не найбільш своєрідний репер з усіх, що потрапили у мейнстрім останніми роками, iLoveMakonnen видав новий мікстейп Red Trap Dragon. І це дуже добре, адже його багатосерійний проект Drink More Water на лейблі OVO Sound вже почав втрачати свою своєрідність.

На якусь мить звільнений з пут "великої корпорації" репер відчутно посвіжів та збадьорів, хоча шарм дебютних пісень Маконнена, мабуть, уже ніколи не повернеться. Але якщо вам потрібен саундтрек до нічних танців на темному Знесінні та споглядання вогнів Львова з якоїсь гори, то Red Trap Dragon - це саме те.

Kali Mutsa

Новим літнім альбомом порадувала чілійська група Kali Mutsa. Якщо хтось її ще не чув, то самовизначення музикантів – "футуристичне латино-американське кабаре з далекого минулого" не може не зацікавити середньостатистичного меломана.

І якась доля правди у цьому визначенні таки є. Так чи інакше, це справді цікава і дивна поп-музика, яка ще здатна вдихнути почуття у конаюче літо.

Isaiah Rashad

Мешканець каліфорнійського лейблу Top Dawg Entertainment вирізняється вмінням лити щільні потоки замріяно-чіткого хіп-хопу. Він підтримує усі тренди, але разом з тим залишається десь на своєму узбіччі. Його новий трек про оптимістичного відмивача грошей звучить одночасно як лірична соул-балада, і як сповідь стомленого життям OG, і як лепетання безжурного дурника.

Наявність цього треку у телефоні безперечно здатна примирити із задушливою дійсністю переповненої маршрутки літнім вечером.

Dena

Легкий, безтурботний, але і недурний музончик – необхідна річ для будь-якого літа. Дену називають королевою відмороженої поп-музики, але вся її суть в тому, що відмороженість тут відмірена з особливою точністю – жодного зайвого граму.

Лише стільки, скільки потрібно для нав'язання приємного контакту без зобов'язань. Природжена радіо-музика, якою вона має бути в ідеальному світі без львівських ефемок.

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.