Зміст статті

26 серпня 2016Андрій Бондаренко

Швидко та екзотично

Фоторепортаж з урочистого відкриття сервісу “Шлюб за добу” у Шевченківському Гаю

У перший день дії сервісу підготували спеціальну церемонію - з кіньми, трембітами, пострілами, караваями та "многаялітами".

Після указу міністерства юстиції щодо створення пунктів спрощеної реєстрації шлюбів у кількох містах України, Львову почали пророкувати славу українського Лас-Вегаса. Адже, такі пункти зокрема з’явилися і у нашому місті, яке і так є потужним туристичним магнітом.

Послуга називається "Шлюб за добу". Мається на увазі, що увесь процес від подачі заявки і до реєстрації самого шлюбу може зайняти лише 24 години. Втім, при бажанні самих молодят такого поспіху можна уникнути і домовитися про будь-яку зручну дату.

Проект охопив кілька українських міст – Сєвєродонецьк, Маріуполь, Одесу, Київ та Львів. У Львові вже діє три таких пункти - у Міжнародному львівському аеропорту "Львів" ім. Данила Галицького, на стадіоні "Арена Львів" і в Музеї народної архітектури та побуту "Шевченківський гай".

Такі яскраві владні ініціативи, очевидно, слід сприймати як фіктивно-демонстраційний продукт та показушне представлення гарних і ефектних "реформ для народу", як це було з "новою поліцією".

Однак, у випадку зі шлюбами користі, можливо, буде таки більше, адже це нововведення принаймні урізноманітнить сферу шлюбних послуг та представить громадянам ширше поле для комфортного вибору.

Так чи інакше, попит на ці послуги таки є. Про це свідчить перший день запуску нової програми у Шевченківському гаю. Очевидно, що саме в цьому місці може розвинутись “лас-вегасівський” потенціал Львова, адже, власне, звичаєва етно-специфіка і приваблює багатьох українців до нашого міста.

Перші шість пар, які скористалися послугою “шлюб за добу “ у Гаю, свідомо обрали музей як цікаву локацію, що обіцяє гарний і небуденний досвід. Самі молодята теж були цікавими - приїжджі з інших міст чи з інших країн.

Жовківчанин Тарас, який одружився з росіянкою Єлєною, розповів, що не раз був у Гаю і що це місце йому особливо подобається. Тим більше, що для дебютантів пообіцяли організувати особливо пишну пілотну церемонію.

Маргарита із Здолбунова та Доріан із Румунії, Олена та Генадій з Кривого Рогу зацікавилися локацією музею відразу як почули про таку можливість, передбачаючи, що знайдуть тут незабутні враження. І залишилися повністю задоволеними церемонією та декораціями.

Крім них піонерами нової послуги стали Ігор та Маріанна з Жидачева, львів’янка Олена та Владімір з Нідерландів, Леся з Миколаєва та турок Юрт.

Проте, пишна церемонія з кіньми, музикантами і тамадою в солом’яному брилі була передбачена лише для урочистого відкриття шлюбного пункту в Гаю. Наступні реєстрації відбуватимуться в простішому режимі, розповів директор музею Роман Назаровець. Адже, залучення музикантів, ведучих та інших спецефектів коштує більше, аніж передбачає стандартна ціна реєстрації – дві тисячі гривень. Втім, для тих, хто готовий заплатити більше, працівники готові знову влаштувати повну процедуру.

Власне, ритуальна шлюбна церемонія, яку представили сьогодні працівники Музею, є своєрідною адаптацією народних традицій до вимог управління юстиції. Як наприклад, заквітчані снопи – компроміс між автентичними деревцями та стовпчиками з гірляндами, які пропонували чиновники.

"Нам справді хотілося зробити сьогодні людям свято", – зізналася Оксана Омельчук, молодший науковий працівник освітнього відділу Музею та авторка солом’яних інсталяцій. "Але наскільки я можу судити, більшість пар хочуть просто швидкої і простої реєстрації, без зайвого гамору. Відзавтра усе так і відбуватиметься".

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.