Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Дарія Гусяк

Gazeta.ua

Середа, 31 серпня 2016, 11:40

Порошенко нагородив медаллю зв'язкову Шухевича

Дарія Гусяк

92-річну львів'янку Дарію Гусяк нарогородили ювілейною медаллю "25 років незалежності України".

Про це йдеться на офіційному інтернет-представництві Президента України Петра Порошенка.

Із нагоди святкування 25-ї річниці від дня проголошення Незалежності України Петро Порошенко нагордив держвідзнакою зв'язкову генерала УПА Дарію Гусяк.

"За значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу постановляю: нагородити відзнакою Президента України – ювілейною медаллю "25 років Незалежності України" Гусяк Дарію Юріївну – голову громадської організації "Ліга українських жінок", зв’язкову генерала УПА Романа Шухевича", – йдеться в указі президента.

Зазначимо, Дарія Гусяк (псевдо "Дарка", "Нуся") – зв'язкова генерала УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер Ордену княгині Ольги III-ступеня. 

Народилася 4 лютого 1924 у Трускавці у національно свідомій сім'ї. На Великдень 1948 року в лісі, при великій кількості повстанців, Дарію Гусяк прийняли у члени ОУН, а присягу приймав сам Роман Шухевич.

У 1950 р. зв'язкову УПА заарештували радянські спецслужби і утримували в "Тюрмі на Лонцького" у Львові. Після року перебування в тюрмі перевезена до Києва для продовження слідства. Рішенням комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за ст. 54.1а КК УРСР ("зрада Батьківщини") на 25 років тюремного ув'язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська та Володимира. Згодом відправлена в с. Барашево (Мордовія).

У березні 1975 Дарію Гусяк звільнили. Дозволу на повернення на батьківщину не отримала. Поселилась у Волочиську на Хмельниччині у подруги Катерини Зарицької.

Та з 1995 року мешкає у Львові. Стала членом Проводу Конгресу Українських Націоналістів. За порадою Слави Стецько створила громадську жіночу організацію – Всеукраїнську Лігу Українських Жінок та стала її головою.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.